Statele Unite au interzis accesul pe teritoriul lor pentru mai multe personalităţi apropiate puterii de la Budapesta, bănuite de corupţie. Este pentru prima oară când personalităţi ale unei ţări membre a Uniunii Europene primesc interdicţie de intrare pe teritoriul american.
Dar, se întreabă Euronews în acest context, este acesta unicul motiv de răcire a relaţiilor dintre cele două ţări?
Corespondentul la Budapesta al Euronews, Andrea Hajagos, explică faptul că “punctul cheie în această poveste este de a afla dacă decizia americană se bazează doar pe aceste presupuse cazuri de corupţie sau dacă aceasta are o legătură cu faptul că SUA au criticat numeroase decizii ale Guvernului ungar”.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a solicitat SUA să furnizeze dovezi care să susţină presupunerile privind corupţia anumitor cetăţeni ai Ungariei. Vizita lui Szijjarto la Washington nu a rezolvat prea multe, interdicţia fiind menţinută.
Presa de la Budapesta susţine că printre cei sanţionaţi se află şeful Fiscului, un consilier al premierului Viktor Orban, dar şi un ministru. Motivul principal ar fi, scriu jurnaliştii, corupţia cu care se confruntă firmele americane în Ungaria. Budapesta dă asigurări că nu este la curent cu acest lucru, adaugă Euronews.
Interdicţia intervine după ce, la începutul lunii, adjunctul secretarului american de Stat pentru Afaceri Eurasiatice, Victoria Nuland, a vorbit despre abuzurile unor lideri din ţările membre NATO din Europa Centrală. Deşi oficialul american nu a dat nume de lideri sau de ţări, analiştii politici cred că ţinta directă a discursului său ar fi fost premierul ungar Viktor Orban.
Andre Goodfriend, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, declară că “Guvernul ungar ar putea decide să acţioneze pe baza informaţiilor care au fost deja transmise de organismele de control, sau de către societatea civilă, şi să ia măsuri în privinţa acestor informaţii potrivit dorinţei propriilor cetăţeni, mai degrabă decât să aştepte ca SUA să le indice asupra cărui caz să ancheteze”, scrie Euronews.
Opiniile analiştilor
Potrivit analiştilor citaţi de postul european de televiziune, mai ales apropierea Budapestei de Moscova, ba chiar opoziţia Ungariei faţă de sancţiunile impuse Rusiei în contextul conflictului din Ucraina şi deriva naţionalistă din ţara vecină României sunt adevăratele motive ale litigiului americano-ungar.
Simona Kordosova, din partea think-tank-ului Atlantic Council, este de părere că “problema cea mai importantă ar fi că tendinţele acestea se constată în toată regiunea. Există un sentiment crescând că regresul democraţiei, corupţia, justiţia ineficientă şi deseori subiectivă, între altele, pun sub semnul întrebării evoluţiile democratice”.
Şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto a asigurat că se află în acord cu subsecretarul de Stat american Victoria Nuland cu privire la faptul că relaţiile economice şi de securitate dintre Ungaria şi SUA sunt “excelente”, relata miercuri MTI, agenţia oficială de presă ungară.
Ce se spune oficial
Într-un comunicat de presă, purtătoarea de cuvânt Marie Harf a declarat că Nuland şi Szijjarto au abordat mai multe teme, “inclusiv cooperarea în lupta împotriva ISIS, angajamentele comune din Afganistan; sprijinul pentru Ucraina; acordul TTIP şi relaţia economică SUA-Ungaria; dar şi îngrijorările americane legate de evoluţiile democratice şi corupţia din Ungaria”. “Ambele părţi s-au angajat să lucreze împreună în vederea înlăturării îngrijorările legate de democraţie şi corupţie şi a îmbunătăţirii climatului de investiţii', potrivit aceleiaşi surse.
Cu privire la măsurile punitive ce vizează “anumiţi actuali şi foşti responsabili ungari”, comunicatul a precizat că interdicţiile sunt “bazate pe informaţii credibile referitoare la corupţia din Guvernul ungar, provenind din numeroase surse precum ONG-uri şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile ce militează pentru transparenţa executivă”.
Citește pe Antena3.ro