x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Povestea celei mai mari perle din lume

Povestea celei mai mari perle din lume

01 Iun 2018   •   07:10
Povestea celei mai mari perle din lume

Cea mai mare perlă naturală de apă dulce cunoscută, care a aparţinut odinioară împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei, a fost vândută la licitaţie în Olanda cu 320.000 de euro.

 

Cunoscută sub numele "Sleeping Lion Pearl" din cauza formei sale, perla de aproape şapte centimetri lungime şi cu o greutate de circa 120 de grame s-a format probabil în prima jumătate a secolului al XVIII-lea în apele chineze, poate chiar în Fluviul Perlelor sau Sitzian, care se varsă în Marea Chinei de Sud.

Potrivit casei de licitaţii Venduehuis, una dintre cele mai mari trei perle naturale cunoscute, de apă dulce sau de apă sărată, ea a fost cumpărată de un comerciant japonez. Prin 1765, a ajuns în Batavia (astăzi Jakarta), adusa fiind de un negustor olandez.

Treisprezece ani mai târziu, perla era scoasa la vanzare la Amsterdam si achiziţionată de Ecaterina cea Mare a Rusiei. Pastrata in Palatul Ermitaj din Sankt Petersburg până în 1796, pretioasa piata a disparut in perioada tulbure de dupa moartea Ecaterinei a II-ea, pentru ca, ulterior, sa reapara în Polonia.

Abia in în 1865 perla este cumparata de un artizan olandez şi a rămas în familia acestuia timp de generaţii. Dupa mai bine de un secol, in 1979, ea intra in posesia "Societatii pentru perle din Amsterdam" în scopul cercetării istorice. AGERPRES

×