Aproape jumătate din cea mai rară specie de pinguini, pinguinii cu ochii galbeni, a dispărut într-o zonă din Noua Zeelandă, iar grupurile conservaţioniste sunt de părere că de vină este pescuitul comercial, scrie The Guradian.
Pinguinul cu ochi galbeni trăişte doar în South Island, Noua Zeelandă şi în insulele subantarctice, unde există doar 1,600 şi, respectiv, 1,800 de pinguini rămaşi, comparativ cu anul 2000, când existau în jur de 7,000 de exemplare de astfel de pinguini.
În timpul unui studiu recent pe Whenua Hou, s-a descoperit că aproape jumătate din specia de pinguini cu ochi galbeni a dispărut. De asemenea, populaţia de păsări din Noua Zeelandă se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 27 de ani.
Şeful executiv al departamentului Păduri şi Păsări, din cadrul grupului conservaţionist, Kevin Hague, a afirmat că insula a fost liberă la prădători, iar dovezile arată că multe animale au fost prinse şi înecate în plasele de pescuit comerciale.
“Spre deosebire de anii trecuţi, când bolile şi temperaturile ridicate au fost cauza morţilor, anul acesta păsările au dispărut în mare”, a spus Hague.
Anul trecut, 24 de cuiburi au fost înregistrate în Whenua Houa, însă, anul acesta, au fost găsite doar 14. Numărul pinguinilor se află în scădere şi în alte părţi din South Island, iar cercetătorii se tem că aceste păsări sunt pe punctul de a dispărea.