x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceauşescu, atacat cu roşii în 1978 la New York

Ceauşescu, atacat cu roşii în 1978 la New York

de Carmen Plesa    |    20 Mar 2011   •   19:52

Maşina în care călătorea Nicolae Ceauşescu, aflat în vizită la New York, în 1978, a fost atacată de un grup de protestatari cu roşii şi ouă. Dictatorul român s-a plâns primarului de atunci al New York-ului, Ed Koch, care a încercat să minimalizeze incidentul, întrebând: "Câteva roşii şi nişte ouă?". Ceauşescu a răspuns: "Ar fi putut fi grenade de mână".

Incidentul din urmă cu aproape 33 de ani a fost inclus de editorii de la Chi­cago Tribune într-un articol despre... tomate. Mai precis: "10 lucruri pe care nu le ştiaţi despre roşii". Dar Ceauşescu n-a fost singura personalitate care a căzut "victimă" atacurilor cu roşii, amintesc jurnaliştii americani. Fostul premier britanic Margaret Thatcher, fostul guvernator de Alaska, Sarah Palin, cântăreţul Frank Sinatra, baschetba­lis­tul Hack Wilson au făcut şi ei băi cu... tomate, iar debutul la Paris al "Ritualului Pri­măverii" i-a adus compozitorului Igor Stravinsky tot un tratament cu roşii. Şi Nelson Mande­la a avut parte de roşii, însă dintr-o per­spectivă cu to­tul diferită.

Pe când era deţinut po­litic, în Africa de Sud, cultiva roşii şi aalte produse, studiind solurile propi­ce şi fertilizatorii. Ştiind că scrisorile sa­le erau cenzurate, uneori scria în me­tafore chiar şi soţii sale, Win­nie, despre cum a crescut roşia doar ca s-o vadă cum se usucă şi moa­re. Mai târ­ziu, a spus că relatarea îi re­flec­ta îngrijorările faţă de căsnicia lor. Dar roşia nu a ajuns doar în vieţile politicienilor şi ale vedetelor, ci şi în justiţie. "Dacă sunteţi confuzi în ceea ce priveşte dezbaterea despre faptul că roşia e legumă sau fruct să ştiţi că nu sunteţi singuri", scrie Chicago Tribune. În 1893, Curtea Supremă a SUA – din motiv de taxe şi împotriva datelor ştiinţifice – a hotărât că ro­şia este o legumă. Decizia Curţii se baza pe faptul că oamenii consumă to­­ma­tele în felurile principale de mân­care, şi nu la desert. Guvernul fe­­deral a mai declarat tomatele le­gu­me, în 1981, când administraţia Re­gan, încercând să economisească niş­te bani, a sugerat ca  ketchup-ul de ro­şii să treacă drept legumă la prânzurile din şcolile americane.

×
Subiecte în articol: externe