Maşina în care călătorea Nicolae Ceauşescu, aflat în vizită la New York, în 1978, a fost atacată de un grup de protestatari cu roşii şi ouă. Dictatorul român s-a plâns primarului de atunci al New York-ului, Ed Koch, care a încercat să minimalizeze incidentul, întrebând: "Câteva roşii şi nişte ouă?". Ceauşescu a răspuns: "Ar fi putut fi grenade de mână".
Incidentul din urmă cu aproape 33 de ani a fost inclus de editorii de la Chicago Tribune într-un articol despre... tomate. Mai precis: "10 lucruri pe care nu le ştiaţi despre roşii". Dar Ceauşescu n-a fost singura personalitate care a căzut "victimă" atacurilor cu roşii, amintesc jurnaliştii americani. Fostul premier britanic Margaret Thatcher, fostul guvernator de Alaska, Sarah Palin, cântăreţul Frank Sinatra, baschetbalistul Hack Wilson au făcut şi ei băi cu... tomate, iar debutul la Paris al "Ritualului Primăverii" i-a adus compozitorului Igor Stravinsky tot un tratament cu roşii. Şi Nelson Mandela a avut parte de roşii, însă dintr-o perspectivă cu totul diferită.
Pe când era deţinut politic, în Africa de Sud, cultiva roşii şi aalte produse, studiind solurile propice şi fertilizatorii. Ştiind că scrisorile sale erau cenzurate, uneori scria în metafore chiar şi soţii sale, Winnie, despre cum a crescut roşia doar ca s-o vadă cum se usucă şi moare. Mai târziu, a spus că relatarea îi reflecta îngrijorările faţă de căsnicia lor. Dar roşia nu a ajuns doar în vieţile politicienilor şi ale vedetelor, ci şi în justiţie. "Dacă sunteţi confuzi în ceea ce priveşte dezbaterea despre faptul că roşia e legumă sau fruct să ştiţi că nu sunteţi singuri", scrie Chicago Tribune. În 1893, Curtea Supremă a SUA – din motiv de taxe şi împotriva datelor ştiinţifice – a hotărât că roşia este o legumă. Decizia Curţii se baza pe faptul că oamenii consumă tomatele în felurile principale de mâncare, şi nu la desert. Guvernul federal a mai declarat tomatele legume, în 1981, când administraţia Regan, încercând să economisească nişte bani, a sugerat ca ketchup-ul de roşii să treacă drept legumă la prânzurile din şcolile americane.