x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CEDO condamnă România pentru închisoarea CIA

CEDO condamnă România pentru închisoarea CIA

de Şerban Mihăilă    |    01 Iun 2018   •   11:30
CEDO condamnă România pentru închisoarea CIA

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat România şi Lituania în dosarul închisorilor secrete ale CIA, ţara noastră fiind găsită vinovată de încălcarea drepturilor unui suspect din organizația teroristă Al-Qaeda, plasat într-un centru de detenție aflat pe teritoriul românesc. Judecătorii europeni au ajuns la concluzia că România a găzduit o închisoare a CIA între 2003 și 2005, unde a permis torturarea suspectului de către Agenția Centrală de Informații a SUA.

În cazul plângerii depuse contra României de către cetățeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri, instanța europeană a decis ieri că țara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor suspectului din Al-Qaeda, care timp de 18 luni a fost deţinut într-o închisoare secretă a CIA, găzduită de România. În comunicatul dat publicităţii de CEDO, se arată că România a găzduit o închisoare a CIA, cunoscută drept „Detention Site Black” (Centrul de detenţie Negru), în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005. Autorităţile române cunoşteau faptul că CIA va întreprinde acţiuni contrare drepturilor deţinutului Al-Nashiri, înscrise în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, au mai stabilit judecătorii europeni. În plus, CEDO a precizat că România a permis CIA să-l mute pe Al-Nashiri într-un alt centru de detenţie, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui „tratament necorespunzător”. „Curtea a ajuns la concluzia că domnul Al-Nashiri s-a aflat în jurisdicţia României şi că această ţară a fost responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui, aşa cum sunt ele prevăzute în Convenţie”, concluzionează decizia CEDO. Judecătorii consideră că Al-Nashiri a fost supus „unui tratament inuman, pe care România l-a permis prin cooperarea cu CIA”. Instanţa europeană a recomandat României să desfăşoare o investigaţie completă în cazul Al-Nashiri, cât mai curând posibil şi, dacă este necesar, să-i pedepsească pe oficialii găsiţi vinovaţi. De asemenea, CEDO consideră că România ar trebui să solicite garanţii din partea SUA în privința nepedepsirii cu moartea a lui Al-Nashiri. Decizia de ieri nu este finală. În august 2012, „Fundația Soros pentru o Societate Deschisă” a depus la CEDO o reclamație împotriva României, în numele lui Abd al Rahim al-Nashiri.

În mâinile americanilor

Cetățean saudit de origine yemenită, născut în 1965, Abd al Rahim al-Nashiri se află în prezent în detenție la baza navală americană Guantanamo Bay, unde sunt ținuți așa-numiții „prizonieri de valoare ridicată”. Autorităţile americane îl suspectează pe Al-Nashiri că a participat, în octombrie 2000, la atentatul care a vizat nava americană „USS Cole” în portul yemenit Aden. De asemenea, se bănuieşte că sauditul a fost implicat în atacul contra petrolierului francez „MV Limburg”, în Golful Aden, în octombrie 2002. Procedurile judiciare împotriva sa sunt în desfăşurare în SUA pentru presupusul lui rol în aceste atacuri. Senatul american a prezentat, în 2014, versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Din document rezultă că în închisoarea CIA din România au fost deţinuţi suspecţi importanţi, printre care s-a numărat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001.

„Curtea a stabilit că România a găzduit o închisoare secretă a CIA (…) și că autoritățile locale știau că CIA îl vor supune pe Al-Nashiri la tratamente contrare Convenției”.

Comunicat CEDO

×
Subiecte în articol: cedo romania inchisoare cia