Parcursul la recent incheiatul Campionat European de fotbal a adus Cehia in prim-plan, poate mai mult decat intarea, la 1 mai, a acestei tari in Uniunea Europeana.
Sunt insa zeci de ani de cand Cehia uimeste deopotriva lumea sportului, a muzicii, a literaturii si teatrului. Jucatorii de tenis Martina Navratilova si Ivan Lendl, recordmanul mondial la aruncarea sulitei, Jan Zelezny, sunt doar cateva nume care au pus, practic, Cehia pe harta pentru iubitorii sportului. Cehii sunt cunoscuti insa si pentru scriitori de talia lui Frantz Kafka, Milan Kundera, Vaclav Havel sau Jaroslav Siefert, ultimii doi recompensati chiar cu Premiul Nobel. Mai putin stiute sunt talentele cehilor intr-ale sculpturii, indeosebi cu tematica religioasa, ceramicii si, nu in ultimul rand, intr-ale artei manuirii papusilor. Papusarii sunt, pe langa bere si cristalurile de Bohemia, mandria acestei tari. Spectacolele lor trec drept cele mai bune din lume, lucru remarcat chiar si de vechiul regim comunist, a carui cenzura obisnuia sa inchida ochii asupra adevarurilor interzise spuse in spectacolele cu papusi.
RECORD LA BERE. In Cehia, vegetarienii si cei cu probleme cu colesterolul risca sa moara de foame. Traditiile acestei tari includ portii zdravene de varza calita cu tot soiul de afumaturi, fripturi si mezeluri la discretie, cartofi copti si multe, multe sosuri groase, sarate si piperate. Toate stropite din belsug cu bere. Pentru ca cehii sunt campioni, la propriu, si cand e vorba de baut: 160 de litri pe an de persoana. Cam jumatate de litru de bere pe zi, pe cap de ceh, femeie, barbat sau copil. (Irina Cristea)