x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CEHIA/Înregistrările telefonice ale poliţiei, la secret

CEHIA/Înregistrările telefonice ale poliţiei, la secret

de Irina Cristea    |    06 Feb 2009   •   00:00

Un amendament la Codul Penal din Cehia le interzice jurnaliştilor să publice conţinutul înregistrărilor telefonice efectuate de poliţie sau a oricăror informaţii legate de interceptările telefonice sau rezultate din acestea.



Amendamentul a fost adoptat ieri de Camera inferioară a Parlamentului de la Praga cu 129 de voturi favorabile şi 32 împotrivă, se arată într-un comunicat al European Newspaper Publishers’ Association (ENPA). În noiembrie 2008, Senatul ceh aprobase documentul. Rămâne doar ca preşedintele Vaclav Klaus să îl ratifice.

Jurnaliştii care încalcă noua lege riscă să petreacă între un an şi cinci ani în închisoare, plus o amendă maximă de 182.000 de euro.
ENPA, Reporters sans Frontieres şi alte organizaţii ce militează pentru drepturile mass-media şi-au exprimat îngrijorarea faţă de implicaţiile adoptării acestei legi, afirmând că ea pune în pericol dreptul la informaţie al cetăţenilor. “Într-un stat unde presa a jucat un rol atât de important în prăbuşirea regimului comunist şi în garantarea drepturilor şi libertăţilor de care se bucură, în prezent, poporul ceh, acest amendament ridică obstacole serioase în calea unui jurnalism de investigaţie eficient”, se arată în comunicatul ENPA.

×
Subiecte în articol: externe