x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehii ne-au luat-o înainte! Vor să-şi promoveze CORUPŢIA în patrimoniul cultural UNESCO

Cehii ne-au luat-o înainte! Vor să-şi promoveze CORUPŢIA în patrimoniul cultural UNESCO

26 Feb 2012   •   10:45
Cehii ne-au luat-o înainte! Vor să-şi promoveze CORUPŢIA în patrimoniul cultural UNESCO

"Turul coruptiei" este o noua oferta turistica in Praga, oras cunoscut altfel pentru aspectul medieval si sutele de sortimente de bere.

Noua idee a prins foarte bine in Cehia, turistii straini, in special cei din Germania sau Marea Britanie fiind plimbati prin Praga de un ghid care le povesteste despre "tunurile" celebre si formele variate de coruptie intalnite in capitala ceha.

Povestile includ contracte dubioase de miliarde de euro ale armatei sau un "tun" prin care cate un eurocent din fiecare bilet de tramvai vandut in Praga a ajuns in buzunarele unui om de afaceri.

"Scopul nostru este sa promovam coruptia din Cehia pe lista patrimoniului cultural UNESCO", a declarat Pavel Kotyza, unul dintre organizatorii turului.

"Avem toate biletele rezervate cu o saptamana in avans. Avem multi germani si englezi care vin, dar si rusi, italieni sau japonezi", a adaugat acesta.

Turul include o vizita in primaria din Praga, unde turistilor li se explica de la fata locului cum se fac afaceri dubioase pe banii contribuabililor.

O alta oprire este in fata unui pasaj subteran, al carui cost a crescut de-a lungul timpurilor, dupa adaugarea unor contracte aditionale, cu aproape 400 de milioane de euro.

Turistii sunt dusi si pe un teren viran unde ar fi trebuit sa fie construit deja un stadion - proiect care a inghitit cateva sute de milioane de euro, desi lucrarile n-au inceput.

In final, turistii sunt plimbati prin fata vilelor oamenilor de afaceri sau ale politicienilor suspectati de fapte de coruptie.

×