x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai înalt turn din lume s-a ridicat la Dubai

Cel mai înalt turn din lume s-a ridicat la Dubai

de Sînziana Stancu    |    08 Aug 2009   •   00:00

Burj Dubai a devenit cel mai înalt zgârie-nori construit vreodată în lume, de 818 metri şi va fi inaugurat luna viitoare.



818 metri înalţime, 162 de etaje de locuit, o suprafaţă de 517.240 de metri pătraţi şi o capacitate de 35.000 de persoane. Acesta este, în cifre, turnul-record Bruj Dubai, care a necesitat pentru construire 5 ani de muncă titanică şi milioane de ore lucrate de 8.000 de angajaţi, majoritatea indieni, plătiţi în medie cu minimum 5 dolari pe zi şi, în cel mai fericit caz, cu 15.

Deşi turnul va fi inaugurat luna viitoare, primii ocupanţi se vor instala abia în luna decembrie, scrie Le Figaro.

Primele etaje sunt destinate unui centru comercial luxos, Dubai Mall, cu o suprafaţă de 300.000 de metri pătraţi, unde îşi vor închiria spaţii sau chiar le vor cumpăra cele mai şic firme de lux din lume. Deja celebrul creator de modă italian Giorgio Armani şi-a adjudecat câteva etaje, dintre cele mai luminoase, mai aerisite şi mai luxoase. Pe lângă magazinele în care îşi va expune creaţiile vestimentare, Armani are în turn un hotel cu 160 de camere şi apartamente ultraselecte. La toate acestea se adaugă 144 de reşedinţe private, la al căror design a contribuit personal, situate între etajele 9 şi 16. Conform contractelor de achiziţie încheiate în 2004, când totul era doar pe hârtie, s-a plătit un preţ de 40.000 de dolari pe metru pătrat, în timp ce preţul mediu a ajuns acum, din cauza crizei, la 2.783 de dolari pe metru pătrat.

Turnul va fi ocupat, între altele, de 5.000 de birouri, de piscine ultrasofisticate, cu spa, saloane de masaj şi gimnastică, restaurante, baruri şi biblioteci. Este iluminat feeric pe timp de noapte, încât se vede de la zeci de kilometri depărtare.

×
Subiecte în articol: externe