Serbia şi Bosnia continuă lupta cu inundaţiile, cele două state confruntându-se cu cele mai grave intemperii din ultimii 120 de ani. Cel puţin 30 de oameni au murit şi alte câteva zeci de mii au fost evacuaţi, conform Reuters.
Bilanţul intemperiilor este în realitate mult mai grav în Serbia, Belgradul refuzând să-l comunice înainte de încheierea operaţiunilor de salvare. Oficial, trei victime au fost înregistrate pe teritoriul Serbiei, potrivit AFP.
În Bosnia, numai în oraşul Doboj, din nordul ţării, au murit cel puţin 20 de persoane, după cum a indicat primarul localităţii Obren Petrovic. Oraşele Samac şi Bijeljina au fost cele mai afectate. Aproximativ 10.000 de oameni au fost evacuaţi din aceste zone, conform mediei locale. în cadrul operaţiunilor au fost folosite bărci pneumatice şi elicoptere trimise în Bosnia de Slovenia şi Croaţia. La Samac, sute de persoane fac apeluri la echipele de salvare şi aşteaptă evacuarea.
Situaţia rămâne foarte critică de-a lungul râului Sava, care traversează partea de nord a Bosniei, apoi Serbia pe la est de Belgrad, unde se varsă în Dunăre.
Zeci de mii de locuinţe nu beneficiază de electricitate în Serbia, iar în Bosnia şi Herţegovina sunt în această situaţie peste 150.000.
Mii de voluntari s-au alăturat serviciilor pentru situaţii de urgenţă şi forţelor armate, în special pentru operaţiunile de întărire a digurilor.
Numeroase state europene, printre care Marea Britanie, Germania, Austria, Muntenegru, Slovenia, Croaţia şi Federaţia Rusă, au trimis transporturi cu medicamente, alimente, pompe de apă şi generatoare electrice.
Două avioane-cargo ruse, încărcate cu alimente, generatoare electrice şi bărci de salvare, au aterizat duminică în Serbia.
Autorităţile din Serbia şi Bosnia estimează că prejudiciul economic cauzat de aceste inundaţii va fi imens.