x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Centrala nucleară Zaporojia, bombardată înainte de raportul ONU

Centrala nucleară Zaporojia, bombardată înainte de raportul ONU

06 Sep 2022   •   08:08
Centrala nucleară Zaporojia, bombardată înainte de raportul ONU
Sursa foto: Hepta

Organismul de supraveghere nucleară al ONU urmează să prezinte marți un raport privind centrala nucleară Zaporojiadin Ucraina, la o zi după ce bombardamentele au întrerupt furnizarea de energie electrică pentru a doua oară în două săptămâni și au iscat temeri privind o catastrofă, scrie Reuters.

Ucraina și Rusia s-au acuzat de bombardamentele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, unde oficialii au anunțat că au întrerupt alimentarea cu energie electrică luni și au scos din funcțiune singurul reactor rămas în funcțiune.

Incidentul a avut loc în timp ce forțele ucrainene și-au intensificat contraatacurile în sud și est, ridicând steagul național într-un oraș din provincia Herson, regiune sudică ocupată de Rusia încă din primele zile ale războiului.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), citând informații furnizate de Ucraina, a declarat că linia electrică de rezervă a centralei a fost oprită pentru a stinge un incendiu, dar că linia în sine nu a fost deteriorată și va fi reconectată.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că centrala are suficientă energie electrică pentru a funcționa în siguranță și că va fi reconectată la rețea odată ce energia de rezervă va fi restabilită.

Prezența AIEA la centrală a fost redusă la doi membri ai personalului. Șeful AIEA, Rafael Grossi, va publica marți un raport privind Ucraina, inclusiv centrala, iar apoi va informa Consiliul de Securitate al ONU, a precizat AIEA.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat luni că se apropie o "catastrofă radioactivă" și a declarat că bombardamentele au arătat că Rusiei "nu-i pasă ce va spune AIEA".

Preocupările nucleare se adaugă la lupta energetică dintre Moscova și Occident. Prețurile europene la gaze au crescut luni, deoarece Rusia a ținut închisă principala sa conductă de gaze către Germania, ceea ce a adus temeri legate de o iarnă grea pentru consumatorii și întreprinderile de pe continent.

Moscova dă vina pe întreruperea reparațiilor și întreținerii echipamentelor, cauzată de sancțiunile occidentale, pentru oprirea fluxului de gaze prin Nord Stream 1, principala sa conductă către Germania. Rusia trebuia să redeschidă conducta sâmbătă, dar acum spune că o scurgere de petrol a forțat închiderea acesteia pe termen nelimitat.

Directorul general adjunct al Gazprom, Vitaly Markelov, a declarat marți pentru Reuters că Nord Stream 1 nu va relua livrările până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte. Siemens Energy a declarat sâmbătă că nu a fost însărcinată să efectueze lucrări de reparații și că scurgerea raportată de Gazprom nu va afecta funcționarea conductei.

Europa și Statele Unite acuză Rusia că folosește energia ca pe o armă.

Kremlinul a avertizat luni Occidentul că va riposta după ce miniștrii de finanțe din Grupul celor șapte au convenit săptămâna trecută asupra unui plafon pentru a exercita presiuni asupra Rusiei în legătură cu acțiunile sale din Ucraina.

Kievul a făcut luni cea mai îndrăzneață afirmație de până acum privind succesul pe câmpul de luptă în contraofensiva sa de o săptămână împotriva forțelor rusești din sud. După zile de tăcere cu privire la noua lor ofensivă, oficialii ucraineni au postat online o imagine cu trei soldați ridicând steagul albastru și galben al Ucrainei pe un acoperiș, presupus a fi în Vysokopyllya, în nordul orașului Herson.

Comandamentul de sud al Ucrainei a declarat marți că patru depozite de muniții rusești au fost distruse în trei districte din regiunea Herson în ultimele 24 de ore.

Podurile peste râul Dnipro au fost bombardate, a adăugat acesta.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

Într-o recunoaștere rară a contraofensivei ucrainene, agenția de știri TASS a citat luni un oficial instalat de Moscova în regiunea Herson care a declarat că planurile pentru un referendum privind aderarea la Rusia au fost suspendate din cauza situației de securitate.

Statul major al Ucrainei a declarat luni târziu că forțele ruse au fost respinse într-o zonă nespecificată din apropierea Kramatorsk - oraș cheie din estul regiunii Donețk.

Luni seară, un atac cu rachete al forțelor ruse a distrus un depozit de petrol în districtul Kryvorizsky din regiunea Dnipropetrovsk, au declarat autoritățile.

Președintele american Joe Biden a declarat luni că Rusia nu ar trebui să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului, o etichetă pentru care Ucraina a făcut presiuni, dar despre care Moscova a avertizat că ar rupe legăturile cu SUA.

Serviciile secrete americane au evaluat că Moscova cumpără muniție de artilerie din Coreea de Nord, în condițiile în care sancțiunile încep să reducă capacitatea Rusiei de a susține operațiunea militară, a relatat luni New York Times.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: zaporojia