x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Centrale nucleare secrete

Centrale nucleare secrete

03 Noi 2009   •   00:00

Iranul construieşte centrale nucleare în secret de mai bine de nouă ani. Dezvăluirea a fost făcută de Mujahedinii Poporului, principala mişcare de opoziţie din afara regimului de la Teheran.

Organizaţia a dezvăluit că, în 2000, regimul a început construcţia centrului METFAZ", denumire care înseamnă prin "Centrul de Cercetare în Domeniul Tehnologiei Exploziei şi a Impactului". În programul METFAZ a fost inclusă construirea mai multor instalaţii la periferia Teheranului, a declarat, într-o conferinţă de presă, Mehdi Abrihamtchi, un responsabil al Mujahedinilor Poporului. Una dintre aceste instalaţii - a continuat Abrihamtchi - ar adăposti "activităţi legate de fabricarea detonatorului" unei bombe atomice şi ar fi construită "sub un deal străpuns de trei tunele" de unde este protejată locaţia.

Tot în 2000, a început şi construcţia tunelelor centralei de la Qom", locaţie aflată la 150 de kilometri sud-vest de Teheran. Aici lucrează membri importanţi ai Gardienilor Revoluţiei, inclusiv Morteza Behzad, unul dintre creierele regimului în materie de centrale nucleare. Potrivit dezvăluirilor, la Qom se află ultimul centru de îmbogăţire a uraniului a cărui existenţă Teheranul a adus-o la cunoştinţa Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) în septembrie 2009. Pentru a-şi susţine afirmaţiile, Abrihamtchi a prezentat o schiţă şi mai multe fotografii din satelit. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe