x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Centrul Atenei, în flăcări. Parlamentul elen a avizat un nou program de austeritate (VIDEO)

Centrul Atenei, în flăcări. Parlamentul elen a avizat un nou program de austeritate (VIDEO)

12 Feb 2012   •   22:19
Centrul Atenei, în flăcări. Parlamentul elen a avizat un nou program de austeritate (VIDEO)


Click pentru LIVE VIDEO de pe strazile din Atena si din Parlamentul elen


UPDATE 01:04 - La capatul unei dezbateri extrem de aprinse, Parlamentul elen a aprobat programul de austeritate cerut de Uniunea Europeana si FMI in schimbul eliberarii pachetului de asistenta financiara in valoare de 130 de miliarde de euro, absolut necesar Greciei pentru a nu intra in incapacitate de plata a datoriilor in luna martie.

Circa 100.000 de persoane au manifestat in total, 80.000 la Atena si 20.000 Salonic, impotriva unui nou program de austeritate impus de UE si FMI Greciei, pe care deputatii se pregatesc sa il voteze pentru evitarea "falimentului" tarii, a anuntat politia, relateaza AFP.

In capitala, sase persoane au fost ranite, iar ulterior spitalizate, in cursul unor confruntari intre fortele antirevolta si grupuri de tineri pe strazi adiacente Pietei Syntagma, in fata Parlamentului, potrivit unei surse din cadrul Ministerului Sanatatii.

Incidentele au inceput in momentul in care un grup de contestatari adunati in fata Parlamentului a exercitat presiuni asupra unui important cordon de politie dispus in jurul cladirii. Politia a ripostat imediat, utilizand gaze lacrimogene.

Manifestatii s-au retras, in acel moment, pe strazile adiacente, care s-au transformat in adevarate campuri de lupta. Manifestantii aruncau cu pietre, bucati de marmura si cocteiluri Molotov asupra fortelor de ordine.

Confruntarile au continuat mai mult de doua ore in centrul orasului. Manifestanti mascati au spart vitrinele unor magazine pe bulevardele Pandepistimiou si Stadiou, in timp ce o cladire a fost incendiata si o cafenea a fost evacuata, potrivit unei surse din politie.

Manifestantii au inceput sa vina in piata Syntagma dupa-amiaza, pentru a protesta, la apelul principalelor doua sindicate grecesti, Adedy pentru sectorul public si GSEE pentru cel privat, precum si al stangii radicale, impotriva adoptarii noilor masuri de austeritate impuse de UE si FMI in schimbul unui nou imprumut.

"Nu este usor sa traiesti in aceste conditii. De acum si pana in 2020 vom fi sclavii germanilor", a declarat Andreas Maragoudakis, un inginer de 49 de ani. "Noile masuri imi semneaza moartea", a afirmat un alt protestatar, Dimitris.

Manifestatia a atras familii intregi, in timp ce un bunic cu masca de gaze si ochelari subacvatici se afla in mijlocul multimii, iar un vanzator ambulant vindea masti de hartie impotriva gazelor si drapele.

"Deputatii se pregatesc sa voteze masuri care vor conduce la moartea Greciei (...), dar poporul nu va ceda", a declarat compozitorul grec Mikis Theodorakis, care s-a alaturat contestatarilor la Atena.

In interiorul Parlamentului, care era pazit de aproximativ 3.000 de politisti, discutiile continuau, fiind marcate de incidente frecvente de sedinta intre formatiunile guvernamentale si opozitia de stanga.

"Pana duminica seara, Parlamentul trebuie sa adopte deja" noul program de redresare, sub amenintarea unui "faliment" al Greciei, a declarat, vizibil tensionat, ministrul de Finante Evanghelos Venizelos.

El a subliniat ca europenii, care ar putea sa se reuneasca miercuri, reclama un vot pozitiv al deputatilor inaintea deblocarii celui de al doilea plan de salvare a tarii, constand in imprumuturi publice in valoare de 130 de miliarde de euro si o reducere a creantelor prin stergerea unor datorii in valoare de 100 de miliarde de euro.

Tara spera sa declanseze aceasta a doua operatiune impreuna cu creditorii privati pana la 17 februarie, a precizat Venizelos. De asemenea, reprezentantul creditorilor privati Charles Dallara i-a indemnat pe deputati sa spuna "da", avertizand ca Grecia nu are niciun minut de pierdut, intr-un interviu pentru cotidianul Kathimerini.

Premierul Lucas Papademos a averizat sambata ca Grecia isi joaca supravietuirea financiara si ramanerea in zona euro, scopul fiind impiedicarea "haosului".

Guvernul sau socialist-conservator de coalitie dispune de o majoritate teoretica de 236 de deputati din 300, care ar putea fi redusa cu aproximativ 20 de disidenti anuntati sau presupusi, dar fara ca o respingere sa fie considerata probabila imediat.

Fara aceasta aprobare, Grecia nu are nicio sansa sa primeasca vreun ajutor destinat evitarii unui default necontrolat in martie, cand sunt scadente creante in valoare de 14,5 miliarde de euro.

De asemenea, liderii socialist Gheorghios Papandreu si conservator Antonis Samaras i-au avertizat pe deputatii lor ca orice pas gresit va aduce excluderea, intr-un moment in care duritatea curei de austeritate prescrise pune sub presiune sistemul politic.

Planul deschide calea unei diminuari brutale a salariilor in sectorul privat, menit sa ofere tarii competitivitate.

Grecia "la momentul judecatii", titra Kathimerini, in timp ce To Vima (centru-stanga) aprecia ca tara este zguduita de un "cutremur" care face "politica, economia si societatea bucati".

Sindicatele au apreciat ca acest plan sapa "mormantul societatii", in timp ce stanga comunista si radicala a reiterat in Parlament solicitarea de alegeri imediate, apreciind ca Grecia nu are nimic de pierdut in a-i pune pe creditori in fata unei provocari.

Afectata de blocarea transporturilor, mobilizarea a fost limitata in cursul primelor manifestatii, la care au participat pana la 20.000 de persoane, in cadrul grevelor generale de marti, vineri si sambata.

Deputatii urmau sa se pronunte asupra unui text care prevede o scadere cu 22% a salariului minim, adus la un nivel de 586 de euro brut pe 14 luni, suprimarea in acest an a 15.000 de posturi publice si noi taieri ale anumitor pensii.

Votul vizeaza, de asemenea, modalitati ale unui program de schimb de obligatiuni cu creditorii privati, in vederea reducerii datoriei suverane la 120% din PIB pana in 2020, dar si o schema de recapitalizare a bancilor grecesti.

Acordul guvernamental, afisat joi, asupra acestui plan s-a fisurat rapid, odata cu demisia, vineri, a sase membri ai Guvernului, si anume doi socialisti si patru din cadrul formatiunii de extrema dreapta Laos, care s-a alaturat in noimebrie Guvernului de coalitie.

Formatiunea Laos i-a indemnat pe cei 16 deputati ai sai sa voteze impotriva, fiind acuzata de fostii sai parteneri ca vrea sa faca, astfel, un joc in vederea alegerilor legislative anticipate prevazute in primavara.

Mediafax

articol in curs de actualizare

×
Subiecte în articol: atena demonstratii