x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cercetător american: Coreea de Nord ar putea avea până la 20 de bombe nucleare în acest an

Cercetător american: Coreea de Nord ar putea avea până la 20 de bombe nucleare în acest an

15 Sep 2016   •   11:35
Cercetător american: Coreea de Nord ar putea avea până la 20 de bombe nucleare în acest an

Coreea de Nord ar putea avea suficient plutoniu şi uraniu înalt îmbogăţit până la sfârşitul anului 2016 pentru a construi până la 20 de bombe nucleare, a afirmat un important cercetător american în domeniul nuclear, Siegfried Hecker, relatează joi DPA.


Siegfried Hecker, director între 1986 şi 1997 la Laboratorul Naţional Los Alamos, cel mai renumit laborator de cercetare nucleară al guvernului SUA, a prezentat detalii privind materialul fisionabil deţinut de regimul de la Phenian într-un articol publicat în această săptămână de Institutul SUA-Coreea la Universitatea Johns Hopkins.

El a afirmat că cea mai recentă detonare nucleară nord-coreeană ce a avut loc pe 9 septembrie, cea de-a cincea din ultimii 10 ani, 'trebuie percepută cu mare preocupare, nu atât pentru anumite capabilităţi pe care le-ar fi putut demonstra, cât şi în ceea ce priveşte dimensiunile arsenalului nuclear nord-coreean'.

Hecker a estimat că, până la finalul anului, Phenianul ar putea depozita 32 până la 54 kilograme de plutoniu, plus 300 până la 400 kilograme de uraniu folosit la fabricarea de bombe. Regimul nord-coreean ar putea produce suficient material pentru şapte bombe în decurs de un an, a declarat Hecker.

'Lăsat nesupravegheat, Phenianul ar putea dezvolta instalaţii capabile să lovească zona continentală a SUA cu ajutorul unor rachete cu focos nuclear în circa un deceniu. Deocamdată, mai îngrijorător este faptul că succesele în domeniul nuclear şi al rachetelor ar putea da Phenianului un fals sentiment de încredere şi ar putea schimba semnificativ dinamica securităţii regionale', a mai spus Hecker.

Testul nuclear nord-coreean, ce reprezintă o încălcare a unor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, a fost condamnat imediat şi au fost lansate apeluri la întărirea sancţiunilor economice şi politice împotriva regimului comunist deja izolat.

Australia a condamnat cel mai recent şi a susţinut de asemenea adoptarea unor măsuri mai aspre împotriva Coreii de Nord.

'Considerăm actele provocatoare ale Coreii de Nord nu numai ca o ameninţare pentru Peninsula Coreea, dar şi pentru regiunea noastră şi la nivel global', a declarat miercuri la Canberra ministrul de externe australian Julie Bishop.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat că niciodată nu a văzut tensiuni mai mari în Peninsula Coreea. Consiliul de Securitate al ONU trebuie să adopte măsuri urgente pentru a preveni acţiuni provocatoare ale Coreii de Nord şi pentru a transmite un mesaj puternic liderilor acestei ţări, a afirmat el.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: coreea de nord bombe nucleare Phenian