Cutremurul din Chile a modificat axa Pământului şi a micşorat durata zilelor, susţin cercetătorii din cadrul NASA. Schimbarea este una neglijabilă, însă permanentă.
"Orice eveniment la nivel mondial care implică mişcări ale unor mase afectează rotaţia Pământului", a declarat Benjamin Fond Chao de la Centrul aerospaţial Goddard al NASA.
Prin mişcările tectonice provocate, un cutremur de mare magnitude produce o redistribuire a masei planetei, proces care la rândul său conduce la o modificare a frecvenţei de rotaţie a Pământului în jurul axei proprii.
Pentru exemplificare, specialiştii NASA au prezentat modelul unui patinator, care prin aducerea mâinilor mai aproape de corp, în timpul unei mişcări de rotaţie, produce o redistribuire a masei sale, mărind viteza şi implicit frecvenţa rotaţiei sale.
Potrivit estimărilor, durata fiecărei zile ar trebui să fie cu 1,26 microsecunde mai mică, o secundă având un milion de microsecunde, relatează CNN.
Richard Gross,geofizician cadrul NASA, a utilizat un model matematic pentru a studia impactul produs de seismul din Chile. El apreciază că acesta a provocat o deplasare a axei de rotaţie Pământului cu aproximativ 8 centimetri şi că această modificare ar putea scurta durata zilelor.
În urma cutremurului cu magnitudinea de 9,1 pe scara Richter, care s-a produs în 2004 şi care a dus la un tsunami devastator în Oceanul Indian, durata zilelor s-a scurtat cu 6,8 microsecunde.
Însă, influenţarea distribuţiei masei planetei, poate conduce şi la mărirea duratei unei zile. De exemplu, cei 40 de kilometri cubi de apă ce pot fi reţinuţi la capacitate maximă de barajele construite de China pentru sistematizarea fluviului Yangtze, ar conduce la o mărire a duratei unei zile cu aproximativ 0,06 microsecunde.
Citește pe Antena3.ro