x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceremonie în memoria victimelor de la Smolensk

Ceremonie în memoria victimelor de la Smolensk

17 Apr 2010   •   00:00

Ceremonia în memoria victimelor accidentului de la Smolensk, petrecut exact în urmă cu o săptămână, a început astăzi dimineaţa, când sirenele din întreaga Polonie au sunat la ora locală 08:56, când avionul prezidenţial s-a prăbuşit în Rusia.



Zecii de mii de persoane sunt aşteptate să participe, la Varşovia, la comemorarea celor 96 de victime, transmite AFP. La ora prânzului are loc o ceremonie în piaţa Pilsudski, în apropiere de mormântul Soldatului Necunoscut, dedicată fiecăruia dintre cei 96 de membri ai elitei poloneze, de la preşedintele Lech Kakczynski până la figuri de marcă ale rezistenţei anticomuniste, ucişi în tragicul accident. Şefi de Stat Major ai Armatei ţării, feţe bisericeşti, deputaţi, vice-miniştri, preşedintele Băncii Centrale, traducători, translatori, agenţi de securitate, membri ai echipajului, nimeni nu va fi uitat de cei care iau parte la acest ultim omagiu public. Ceremonia durează patru ore, timp în care va fi oficiat şi un servicu religios.

În piaţa Pilsudski au loc, de regulă, marile adunări polulare din Varşovia. A fost înţesată de lume într-o zi însorită de iunie, în 1979, în plin regim comunist, când Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat primul său pelerinaj în ţara sa natală, un moment de cotitură în destinul Poloniei.

La ora locală 17:30, sicriele în care se află trupurile neînsufleţite ale lui Lech Kakczynski şi ale soţiei sale vor fi transportate de la Palatul Prezidenţial la catedrala Sf. Ion, unde va avea loc, începând cu ora locală 18:00, o slujbă religioasă. Rămăşiţele pământeşti ale cuplului prezidenţial vor fi transferate, a doua zi, la Cracovia, pentru înmormântare.

×
Subiecte în articol: observator