Un raport publicat de Google Inc arată că numărul de cereri de eliminare a rezultatelor căutărilor sau alte cereri de cenzură din partea guvernelor lumii a crescut cu 71%, în prima jumătate a acestui an, față de ultimul semestru din 2011.
Potrivit Google, din ianuarie până la sfârșitul lui iunie s-au înregistrat 1.791 de cereri de înlăturare a rezultatelor anumitor căutări, față de 1.048 de cereri în ultimul semestru al anului trecut. Guvernul Turciei a fost cel mai activ, trimițând 501 cereri, cu 45 mai multe decât în perioada precedentă. Pe locul doi s-au situat SUA, cu 273 de cereri, față de 187, în ultimul semestru al anului trecut.
Compania spune că Google primește astfel de cereri, însă își rezervă dreptul de a le ignora.
“Considerăm că este important să arătăm cum acțiunile guvernelor pot afecta utilizatorii noștri”, se arată în raport.
“Numărul de cereri de înlăturare a conținutului de pe Google a fost constant în perioada 2009 - 2011, însă a crescut simțitor în această perioadă”, se mai arată în raport.
În Turcia, compania a primit cereri de a înlătura din rezultate paginile care conțin critici la adresa Guvernului, a identității naționale și a fondatorului republicii turce, Mustafa Kemal Ataturk.
Google a primit și petiții de a nu arăta rezultate care duc spre bloguri ale minoritarilor kurzi sau în care se discută despre viața privată a anumitor politicieni.
În Germania, Google s-a supus unei hotărâri judecătorești de a înlătura rezultatele care duceau către un site în care era defăimată soția unui politician.
În Franța, Google a eliminat rezultatele care duceau către site-uri care violau dreptul la viața privată, tot în urma unei decizii judecătorești.
În primul semestru al acestui an, Germania a făcut 247 de astfel de cereri, față de 103, în semestrul precedent, în timp ce Franța a făcut 72 de astfel de solicitări, față de 31, în ultimele șase luni ale anului trecut.
Raportul Google arată și că cererile le furnizare a istoricului anumitor utilizatori sunt în creștere. Astfel, în primul semestru al acestui an au fost 20.938 de astfel de cereri, cu 15% mai mult decât în ultimul semestru din 2011.
SUA au făcut cele mai multe solicitări în acest sens, aproape 8.000, cu 26% mai mult ca în ultimele șase luni ale lui 2011. SUA sunt urmate de India, cu 2.319 cereri și Brazilia, cu 1.566 de cereri.