x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cernobil dupa 18 ani

Cernobil dupa 18 ani

27 Apr 2004   •   00:00

Multi dintre noi isi mai amintesc catastrofa nucleara de la centrala Cernobil din primavara lui 1986.

ANA ILIE
S-au implinit ieri 18 ani de la deflagratia care a facut, oficial, doar 30 de victime, dar, dupa unii specialisti, mai mult de 25.000. Accidentul a spulberat mitul folosirii in siguranta a energiei nucleare in scopuri civile. Doar vreo suta de ucraineni au mai asistat in noaptea de duminica la slujba bisericeasca anuala tinuta in memoria victimelor celui mai grav accident nuclear din istorie.

ACCIDENTUL . La 26 aprilie 1986, la ora locala 1:23, exploda nucleul reactorului numarul 4 al centralei de la Cernobil. Combustibilul nuclear a ars zece zile la rand, otravind atmosfera cu radiatii cu puterea a mai mult de 200 de bombe cu hidrogen de tipul celei de la Hirosima. Curentii de aer au purtat particulele radioactive la mii de kilometri departare, ducand cu ele suflul mortii pana in Austria si Peninsula Scandinava si expunand mai mult de 8 milioane de oameni.

600.000 de „lichidatori" civili si militari au venit din aproape toate republicile fostei Uniuni Sovietice sa „ingroape" cele 200 de tone de magma radioactiva intr-un sarcofag urias de ciment si otel. Peste 25.000 dintre ei au murit de diverse forme de cancer, iar expertii se asteapta la o crestere dramatica a acestui bilant in urmatorii ani.

RISC MAXIM. Desi ultimul reactor al centralei a fost inchis definitiv in 2000, pericolul unui nou accident de proportii planeaza asupra regiunii. Expertii spun ca sarcofagul de ciment a fost fisurat de actiunea de erodare a materialului radioactiv si elibereaza in jurul sau radiatii de 90 de ori peste nivelul acceptat.

×
Subiecte în articol: externe