Cei nouă magistraţi ai Curţii Supreme a SUA vor decide, la 5 decembrie, dacă vor lua în considerare două plângeri, potrivit cărora Barack Obama nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi preşedinte deoarece nu s-a născut pe teritoriul american, a relatat MSNBC.
Un avocat din Pennsylvania, Philip Berg, susţine că circumstanţele naşterii lui Obama sunt "confuze" şi că s-ar putea ca el să se fi născut în Kenya. Berg pretinde că mama lui Obama a ajuns în Hawaii la câteva săptămâni după aceea, pentru a înregistra naşterea.
La rândul său, avocatul Leo Donofrio din New Jersey a acuzat faptul că oficialii electorali din statul său nu au reuşit să-i prezinte dovezi că doar candidaţii care au demonstrat că îndeplinesc toate condiţiile pot fi înscrişi pe buletinele de vot. Donofrio afirmă că, chiar dacă Obama s-a născut în Statele Unite, statutul său de "cetăţean american prin naştere" este pus sub semnul întrebării de faptul că tatăl său era kenyan şi nu american.
Atât democratul Barack Obama, cât şi republicanul John McCain au fost acuzaţi, în timpul campaniei pentru Casa Albă, că nu au dreptul să candideze la funcţia supremă în stat din cauză că nu îndeplinesc toate condiţiile. La o săptămână după alegeri, fostul candidat la prezidenţiale, Alan Keyes (Partidul Independent), a depus o plângere în California în care cere dovezi că Barack Obama este american prin naştere şi că poate prelua mandatul de preşedinte de la George W. Bush.
PUTEREA VOTULUI
Analiştii susţin că e puţin probabil ca magistraţii să dea unda verde unor procese în cazul celor două plângeri. În primul rând, Curtea Supremă ar fi nevoită să respingă astfel rezultatele alegerilor de la 4 noiembrie, în care Obama a fost votat de peste 66 de milioane de americani. În al doilea rând, se ridică problema dacă Berg şi Donofrio au dreptul legal să conteste în Justiţie o încălcare a Constituţiei, un judecător din Pennsylvania respingând o plângere anterioară similară a lui Berg.
Deşi tabăra lui Obama a prezentat în primăvară certificatul de naştere original al lui Obama, eliberat de autorităţile din Hawaii, criticii s-au grăbit să conteste autenticitatea documentului.
Citește pe Antena3.ro