x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cetatenie romana si drepturi de minoritate

Cetatenie romana si drepturi de minoritate

14 Oct 2004   •   00:00

Congresul Spiritualitatii Romanesti s-a desfasurat pe parcursul a patru zile, de vineri pana luni, si a adunat peste 300 de romani din diaspora la Alba-Iulia. In acelasi timp, la Timisoara, alti romani se adunasera ca sa afirme "Identitatea culturala a tuturor romanilor" intr-un alt congres.

ANA-MARIA LUCA

Timisoara si Alba-Iulia au fost la sfarsitul saptamanii trecute gazdele a doua intalniri ale romanilor de pretutindeni. Romanii care s-au adunat la Timisoara au expus nevoile celor care locuiesc in Serbia si Valea Timocului. Totul s-a terminat cu o declaratie in 16 puncte, in care mai ales romanii din Valea Timocului isi cereau drepturile de minoritate nationala in Serbia.

Romanii care s-au intalnit la Alba-Iulia, in acelasi timp, au scris scrisori presedintilor, au discutat despre canalul Bistroe, au vizitat monumente istorice si au vizionat spectacole folclorice. Dar si-au spus parerea si despre proiectul de lege pentru romanii de pretutindeni.

ALBA-IULIA. Romanii au venit din Statele Unite, Canada, Rusia si toate tarile europene. In cadrul intalnirii s-a desfasurat si "Festivalul Dorului", un spectacol al unor solisti si formatii romanesti din Basarabia, Bucovina, Banatul Sarbesc, Biharia, Macedonia si Valea Timocului.

Delegatii au participat la dezbateri legate de aprofundarea problemelor specifice comunitatilor din care provin: lipsa scolilor in limba materna, a orelor de limba romana si a grijei Romaniei pentru cei din diaspora.

"Suntem o comunitate puternica in America si toti romanii se intereseaza de situatia Romaniei. Toti vorbim romaneste, mergem la biserica noastra, a romanilor. Copiii nostri sigur ca sunt integrati in America, dar ne intereseaza sa ajutam Romania si pe toate caile luptam pentru o schimbare in Romania, pentru o adaptare a societatii romanesti la o societate moderna, la o civilizatie pe care sigur ca noi, romanii, o dorim", a spus Nicolae Popa, inginer stabilit in New York.

TIMISOARA. Astra Romana pentru Banat, Portile de Fier si Romanii de Pretutindeni, o organizatie a romanilor de pretutindeni, condusa de academicianul Sefan Dragulescu, si-a adunat membrii tot la sfarsitul saptamanii trecute intr-un al XIII-lea Congres international numit "Identitatea culturala a tuturor romanilor", informeaza Romanian Global News. In sala Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara lucrarile au fost conduse de I.P.S. Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu. Au fost prezenti reprezentanti ai romanilor timoceni din Serbia si Bulgaria, din Banatul sarbesc si Basarabia, dar si ai aromanilor din aceste zone.

Ideea ca Romania ar trebui sa acorde cetatenia tuturor romanilor care locuiesc in tarile vecine, a fost intens dezbatuta. Romanii au dat exemplul Bulgariei, care ofera cetatenia bulgarilor din Serbia, dar si al Ungariei care vrea sa-i faca cetateni maghiari pe cei care locuiesc in nordul Serbiei.

Romanii au mai discutat si despre bursele de studiu pentru romanii din diaspora. Ivan Jankovic si Milan Prvulovic din Velika Jasikova, Serbia, ar putea sa fie lipsiti de burse, pentru ca tinerii de nationalitate sarba sunt selectati pe locurile romanilor, s-au plans ei.

CERERI SI MEMORII. La Alba-Iulia au fost adoptate documente care privesc problemele pe care romanii din diaspora le considera cele mai importante. Primul document a fost o rezolutie care cere institutionalizarea congresului si a romanilor de pretutindeni. Al doilea document a fost o scrisoare catre presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, in legatura cu regimul de la Chisinau. Al treilea document a fost o declaratie privind limba si cultura unica in limba romana existenta la romanii de pretutindeni, si a mai fost adoptat un document referitor la canalul Bistroe.

Ceilalti romani, la Timisoara, au adoptat o declaratie in care cer guvernelor din tarile de bastina sa le recunoasca statutul juridic de minoritate nationala, iar Guvernului roman sa ii ajute sa-si faca vocile auzite. Tot ei atrag atentia ca la sudul Dunarii traiesc 300.000 de romani care nu au nici un drept national. De asemenea, romanii au mai cerut Mnisterului Eucatiei sa includa in programa scolara si date despre comunitatile de romani de pretutindeni. Fundatia "Astra" poate pune la dispozitie astfel de studii, au spus reprezentantii ei. Romanii mai vor o comisie care sa monitorizeze respectarea drepturilor romanilor din Balcani si un consiliu care sa-i reprezinte in Parlamentul Romaniei.

GANDURI BUNE

"Suntem o comunitate puternica in America si toti romanii se intereseaza de situatia Romaniei. Toti vorbim romaneste, mergem la biserica noastra, a romanilor. Copiii nostri sigur ca sunt integrati in America, dar ne intereseaza sa ajutam Romania si pe toate caile luptam pentru o schimbare in Romania, pentru o adaptare a societatii romanesti la o societate moderna, la o civilizatie pe care sigur ca noi, romanii, o dorim". - Nicolae Popa, inginer stabilit in New York

DEZBATERE

"Reprezentanti ai comunitatilor romanesti din vecinatate, Balcani si din emigratie au avut in prima zi discutii despre proiectul de lege pentru romanii de pretutindeni, care in momentul de fata este dat spre consultare tarilor din vecinatate, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie pus in dezbatere in cele doua Camere ale Parlamentului. Importante au fost dezbaterile din Ucraina, Republica Moldova, din Serbia si Muntenegru, dar si anumite chestiuni punctuale ridicate de reprezentantii comunitatilor romanesti din Austria si Germania, legate pur si simplu de statutul pe care ei il vor avea incepand cu adoptarea legii pentru romanii de pretutindeni", a spus Directorul in Departamentul pentru romanii de pretutindeni, Iustinian Focsa, participant la congres.
×
Subiecte în articol: diaspora romănii romănilor pretutindeni