x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chestiunea vizelor SUA: europarlamentarii român cer lămuriri

Chestiunea vizelor SUA: europarlamentarii român cer lămuriri

de Marina Constantinoiu    |    17 Mar 2008   •   00:00

Aliaţi ai SUA, membri ai UE, românii încă visează să aibă acelaşi statut cu cel al “colegilor lor de Uniune” în privinţa vizelor americane. De fapt, vor să scape de ele şi vor să călătorească liber, precum mulţi alţi cetăţeni ai acestei lumi.

Aliaţi ai SUA, membri ai UE, românii încă visează să aibă acelaşi statut cu cel al “colegilor lor de Uniune” în privinţa vizelor americane. De fapt, vor să scape de ele şi vor să călătorească liber, precum mulţi alţi cetăţeni ai acestei lumi. Problema este cu atât mai complexă, cu cât, nu doar românii fiind în această situaţie jenantă, Comisia Europeană s-a revoltat un pic pe americani şi a încercat negocieri cu ei, pentru a obţine exceptarea de la vize pentru toţi cetăţenii statelor care au aderat la UE în ultimii ani. Numai că Statele Unite îşi menţin politica negocierilor bilaterale, cu fiecare stat în parte, pe această temă. Şi asta, pentru simplul fapt că negocierile bilaterale presupun obţinerea mai multor avantaje, nu doar rezolvarea unei singure chestiuni. UE se află, prin urmare, în pragul unui eşec în tentativa sa de a face dreptate membrilor săi.

Secretarul american pentru Securitate Internă, Michael Chertoff, a declarat, ieri, că în cursul acestei săptămâni “trei sau patru” ţări membre UE ar urma să semneze protocoale de acord cu Washingtonul pentru elimintarea vizelor de călătorie în SUA. Miercurea trecută, un diplomat lituanian a declarat că Lituania, Slovacia şi Ungaria speră să semneze “cât mai rapid” astfel de acorduri. Vineri, ministrul ungar de Interne a anunţat că ţara sa a încheiat un acord cu SUA. Înaintea Ungariei, alte trei state est-europene au semnat astfel de acorduri separate cu Washingtonul: Cehia, Letonia şi Estonia.

Ţările semnatare au subliniat că au informat Comisia Europeană în legătură cu evoluţia negocierilor. Acestea apreciază că dispun de dreptul de a negocia acorduri bilaterale direct cu Washingtonul pentru suprimarea rapidă a vizelor, devenite extrem de frustrante pentru locuitorii lor. Ei da, asta cu “extrem de frustrante” pentru unii membri ai UE doar este chiar interesantă! Oare pentru români nu tot la fel de frustrante sunt?

Mediafax număra, zilele trecute, 12 ţări care au în continuare nevoie de vize de intrare în SUA: Grecia, dintre membrii mai vechi ai UE şi alte 11 ţări foste comuniste, intrate în Uniune după 2004, printre care şi România.

 

Care este strategia Comisiei?

 

Europarlamentarele PSD Corina Creţu şi Daciana Sârbu, de altfel, printre cei mai activi reprezentanţi ai României la Parlamentul European, au adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene, în legătură cu strategia de negociere a Comisiei cu Administraţia SUA în vederea eliminării vizelor. Cele două au cerut Executivului comunitar lămuriri asupra vizelor pentru români şi alţi cetăţeni ai noilor state membre UE, evitându-se astfel negocieri duse în paralel pe această temă. "România face parte de acum din Uniunea Europeană, iar Comisia ar trebui să fie solidară cu noile state membre. Negocierile pentru eliminarea vizelor de călătorie trebuie duse la nivelul UE pentru a preveni o discriminare privind acordarea vizelor în funcţie de ţara de origine. Nu văd de ce ar trebui să existe diferenţe între cetăţenii diferitelor state membre în privinţa vizelor pentru Statele Unite, în contextul în care scopul pe care îl urmărim este tocmai o cât mai bună integrare la nivel european. De altfel, ca membru al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Statele Unite, am propus includerea acestui subiect pe lista temelor ce vor fi discutate la întâlnirea din mai, de la Ljubljana, a Delegaţiei cu reprezentanţii Congresului SUA", a declarat Corina Creţu.

"Nu se poate ca această problemă importantă a vizelor să fie lăsată de izbelişte, în condiţiile în care românii, în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, nu pot călători liber în SUA. Nu trebuie să existe cetăţeni de rang unu si cetăţeni de rangul doi în UE, în condiţiile în care Uniunea trebuie să asigure aceleaşi drepturi pentru toţi cetăţenii ei. Comisia Europeană trebuie să se implice cât mai urgent şi să negocieze ca reprezentant al tuturor statelor din UE, nemaidând astfel ocazia statelor membre să negocieze separat cu guvernul SUA. Aceste negocieri separate nu fac bine Uniunii Europene, UE ca un tot unitar rămânând doar o iluzie", a declarat, la rândul său, Daciana Sârbu.          

×
Subiecte în articol: externe vizelor