x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China a ascuns scandalul laptelui contaminat înaintea Jocurilor Olimpice

China a ascuns scandalul laptelui contaminat înaintea Jocurilor Olimpice

de Veronica Micu    |    01 Oct 2008   •   00:00
China a ascuns scandalul laptelui contaminat înaintea Jocurilor Olimpice
Autorităţile chineze fuseseră informate cu multe săptămâni în urmă despre laptele contaminat cu melamină, dar au încercat să înăbuşe scandalul pentru a nu dăuna imaginii Chinei în timpul Jocurilor Olimpice din luna august, au acuzat jurnalişti chinezi şi organizaţii neguvernamentale, citate de AFP.

SUSPICIUNI. Cu mult timp înainte de izbucnirea crizei, la mijlocul lunii septembrie, mai mulţi jurnalişti chinezi au încercat în zadar să ancheteze cazurile unor bebeluşi internaţi din cauza unor probleme suspecte la rinichi, potrivit mărturiilor din presă şi ale ONG-urilor. "În calitate de redactor-şef, eram foarte îngrijorat. Bănuiam că se va ajunge la o enormă problemă de sănătate publică", a povestit pe blogul său Fu Jianfeng, jurnalist la Southern Weekend, un cotidian foarte respectat din sudul Chinei. "Dar nu am putut trimite niciun reporter să ancheteze această situaţie. Astăzi mă simt foarte vinovat şi am un mare sentiment de eşec", a adăugat el. Această pagină de blog a fost retrasă de pe internetul chinez, dar este disponibilă pe anumite bloguri chineze din străinătate. Fu nu a putut fi contactat de AFP. Suspiciunile lui Fu şi ale redacţiei sale datează din luna iulie. Scandalul a fost dezvăluit însă în 11 septembrie de câteva instituţii de presă, pentru ca apoi să ia amploare şi să ajungă la nivel naţional şi internaţional, după ce compania Sanlu, principalul suspect, a recunoscut că laptele praf pentru bebeluşi pe care îl produce este contaminat cu melamină. În doar câteva zile, numărul copiilor bolnavi ajunsese la 53.000, iar patru bebeluşi au murit.

CENZURĂ. Primul deces înregistrat datează însă la 1 mai. Ulterior, criza s-a extins la toate produsele care conţin lapte şi la mai multe companii, printre care multinaţionalele Cadbury şi Unilever. La sfârşitul săptămânii trecute, premierul chinez Wen Jiabao a dat asigurări că autorităţile "au făcut faţă (crizei - n.red.) într-o manieră deschisă şi au pus bazele pentru rezolvarea acesteia". Totuşi, unii consideră că statul chinez a vrut să ascundă adevărul, deşi Sanlu a primit primele plângeri din partea părinţilor îngrijoraţi la sfârşitul anului 2007 şi a fost avertizată din luna iunie că laptele său praf este contaminat cu melamină. "Mai mulţi jurnalişti consideră că este tot mai evident faptul că autorităţile au blocat în iulie o anchetă despre laptele toxic, pentru a nu dăuna imaginii Chinei înainte de Jocurile Olimpice", care s-au desfăşurat între 8 şi 24 august, a comentat într-un comunicat organizaţia de apărare a libertăţii presei Reporters sans frontières. Abia în 2 august, cu şase zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice, autorităţile comuniste locale au fost informate că laptele Sanlu este contaminat. La rândul lor, autorităţile locale au transmis informaţia la nivel provincial şi naţional abia după o lună. "Ceea ce este revoltător este că primii copii au murit în lunile mai sau iunie, iar acest lucru a fost ascuns în timpul Jocurilor. China trebuia să arăte lumii o imagine perfectă!", a subliniat un expert sanitar occidental. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi ONU şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la această situaţie, care aminteşte de problemele de comunicare din timpul crizei SRAS (Sindromul Respirator Acut Sever) din 2003. În plus, "odată ce scandalul a fost făcut public, cenzura a împiedicat realizarea unor anchete serioase cu privire la problemele de fond ale sistemului", potrivit organizaţiei de apărare a drepturilor omului, China Human Rights Defenders (CHRD). Conform acesteia, Guvernul "a intensificat controlul asupra libertăţii presei, pentru a opri intensificarea indignării naţionale". Şi Federaţia internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) a acuzat Beijingul că a îngrădit libertatea de exprimare a presei, afirmând că mai mulţi corespondenţi de la patru ziare chineze au fost expulzaţi din Shijiazhuang, oraşul în care îşi are sediul Sanlu. Potrivit FIJ, autorităţile au retras, de asemenea, articole publicate pe internet.

×
Subiecte în articol: externe