x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China a efectuat noi teste cu primul său portavion

China a efectuat noi teste cu primul său portavion

de Dan Tomozei    |    19 Feb 2012   •   08:12
China a efectuat noi teste cu primul său portavion

Agentia oficiala de presa chineza Xinhua a prezentat noi imagini cu primul portavion al R.P. Chineze, in timpul unor noi manevre test. Dupa primele teste din lunile august si noiembrie 2011, portavionul a efectuat noi manevre saptamana aceasta, fara insa a fi furnizate date cu privire la exercitiile derulate.

Potrivit informatiilor oficiale, pana la aceasta data, portavionul a efectuat teste pentru decolarea si aterizarea pe nava, la cablurile de otel utilizate la prinderea si retinerea aeronavele in momentul aterizarii, la catapulte si sistemele de comunicare si navigare intre transportator si avioanele aflate in zbor. Potrivit Ministerului Apararii din China, portavionul a trecut cu succesc primele teste pe mare, urmand sa fie utilizat pentru cercetari stiintifice, experimente si formari profesionale.

Primul portavion chinezesc, de origine ucraineana, a fost contruit initial pentru marina sovietica, dar construirea acestuia a fost oprita dupa parbusirea URSS, in 1991. Constructorul au demontat si eliminat motoarele navei inainte sa o vanda Chinei, in anul 1998. Constructie tip “Amiral Kuznetsov' clasa portavion, nava are o lungime de 304,5 metri, un deplasament de 58,500 tone si a fost reamenajata pentru misiuni de cercetare si pregatire de catre China.

China va fi ultimul membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU care va opera un portavion in perfecta stare de functionare, in momentul in care va fi livrat Marinei Armatei Populare de Eliberare.

La nivel mondial, SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia, Spania, Italia, India, Brazilia si Thailanda opereaza 21 portavioane. Dintre acestea, 11 apartin SUA.

×