x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China anihilează grupări teroriste

China anihilează grupări teroriste

de Sînziana Stancu    |    11 Apr 2008   •   00:00
China anihilează grupări teroriste
Sursa foto: Joe Chan/

În nord-vestul Chinei au­to­ri­tăţile au început vînătoarea împotriva grupărilor teroriste, anunţînd ieri că a anihilat deja două dintre acestea, care ameninţau să răpească sportivi şi jurnalişti la Jocurile Olimpice.

În nord-vestul Chinei au­to­ri­tăţile au început vînătoarea împotriva grupărilor teroriste, anunţînd ieri că a anihilat deja două dintre acestea, care ameninţau să răpească sportivi şi jurnalişti la Jocurile Olimpice.

 

“Două grupări teroriste” au fost anilhilate în nord-vestul ţării, în regiunea autonomă Xinjiang, popu­lată de minorităţi musulmane, anunţa ieri, fără a da prea multe detalii, agenţia oficială chineză, China Nouă, citînd informaţiile date de Ministerul de Securitate publică. Potrivit aceleiaşi surse, teroriştii puneau la cale răpirea mai multor jurnalişti şi sportivi străini, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing, din această vară. Purtătorul de cuvînt al ministerului a mai informat că reţeaua era formată din 35 de persoane şi că a reuşit să fie anihilată în perioada 26 martie-6 aprilie.

În luna martie, autorităţile chineze avertizaseră asupra pericolului unor acţiuni teroriste în regiunea Xinjiang, care ar fi urmat să se producă cu puţin timp înainte de începrea JO din luna august, precum şi că au dejucat un atentat împotriva unei curse aeriene ce făcea legătura între Urumqi (capitala regiunii autonome) şi Beijing.

 

BOICOTUL CONTINUĂ. Torţa care va aprinde Flacăra Olimpică şi care a fost stinsă în Franţa – fapt fără precedent în istoria JO – a avut de parcurs, miercuri, un traseu scurtat şi deviat şi prin San Francisco, din cauza protestelor militanţilor pentru drepturile omului, care s-au revoltat faţă de represaliile Chinei asupra călugărilor tibetani. La aeroport, ea a fost transportată într-un autovehicul acope­rit şi adăpostită într-un terminal al aeroportului, departe de camerele de filmare şi de fotografi, înainte de a-şi lua zborul spre Buenos Aires.  Premierul britanic Gordon Brown, prin a cărui ţară torţa a trecut în condiţii tensionate, din cauza aceloraşi protestatari, a anunţat că nu va participa la ceremonia de deschidere a JO de la Beijing, ci numai la cea de închidere, fără a spune explicit că ar fi vorba despre un boicot. Torţa va mai trece prin 12 ţări, înainte de a ajunge, în luna mai, în China.

 

sinziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe