x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China: Aproape 50 de arestări după o manifestație împotriva taxelor școlare

China: Aproape 50 de arestări după o manifestație împotriva taxelor școlare

02 Sep 2018   •   15:30
China: Aproape 50 de arestări după o manifestație împotriva taxelor școlare

Poliţia chineză a anunţat duminică arestarea a circa 50 de persoane în urma unor manifestaţii violente, conform unor postări pe reţelele de socializare, împotriva creşterii taxelor într-o şcoală din centrul ţării, relatează AFP. 

Peste 600 de protestatari s-au adunat în noaptea de sâmbătă spre duminică în faţa comisariatului din Leiyang, în provincia Hunan, la câteva ore după întreruperea unei manifestaţii de către forţele de ordine, a precizat poliţia într-un comunicat publicat pe site-ul său. 

46 de persoane, care au "atacat" comisariatul aruncând cu sticle şi cărămizi înspre oficiali care încercau să se adreseze mulţimii, au fost arestaţi. Mai multe maşini au fost distruse, se mai menţionează în comunicat. 

În imagini difuzate pe Twitter se văd confruntări între o mulţime furioasă şi forţele de securitate. 

AFP nu a putut confirma autenticitatea imaginilor din surse independente. Postările legate de acest incident erau şterse de pe reţelele de socializare duminică, dar putea fi găsite în continuare pe site-ul anticenzură Free Weibo. 

Conform postărilor de pe reţelele de socializare, tulburările au început după ce părinţii unor elevi de liceu au fost sfătuiţi să îşi transfere copiii în căminele unei şcoli private, ceea ce a rezultat într-o creştere considerabilă a taxelor de şcolarizare. 

Unii comentatori şi-au exprimat de asemenea indignarea şi în legătură cu nivelurile toxice pentru sănătate ale unei substanţe chimice, formaldehida, din unele dormitoare ale unor licee din oraş. 

Departamentul local pentru educaţie a dat asigurări că va verifica această chestiune imediat. 

Proteste violente de acest tip sunt frecvente în China, unde cetăţenii dispun de mijloace extrem de limitate pentru a-şi transmite autorităţilor doleanţele. 

Chestiunile legate sănătatea şi educaţia copiilor sunt extrem de sensibile în China, unde guvernul le-a impus timp de decenii familiilor politica unui singur copil.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: taxe scolare protest arestari China