x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China are al doilea portavion

China are al doilea portavion

18 Dec 2019   •   11:50
China are al doilea portavion
Sursa foto: Ma Zhancheng

China a primit marţi în serviciu activ cel de-al doilea portavion, „Shandong”, primul de fabricaţie integral chineză, într-un context de rivalitate cu SUA în zona Asia-Pacific, transmite AFP, citând un anunţ al televiziunii publice CCTV.

Ceremonia a avut loc la baza navală de pe insula Hainan (sud), în prezenţa preşedintelui chinez, Xi Jinping, care a parcurs puntea navei, şi a 5.000 de membri ai marinei militare şi muncitori. China dispunea până acum de un singur portavion operaţional, „Liaoning”, construit în fosta URSS, achiziţionat de la Ucraina în 1998 şi admis în serviciu activ în 2012. Cel de-al doilea portavion, cunoscut până în prezent sub denumirea „Tip-001A”, are propulsie clasică (nu nucleară) şi poate primi un număr de circa 40 de avioane, potrivit experţilor. Armata chineză îşi continuă dezvoltarea, fiind considerată a doua forţă militară din lume, după cea a Statelor Unite, care dispune totuşi de un buget de aproximativ de trei ori mai mare. Intrarea în serviciu a celui de-al doilea portavion intervine într-o perioadă în care Beijingul îşi afirmă cu mai multă putere pretenţiile teritoriale în Marea Chinei de Sud, unde îşi dispută cu mai multe ţări (Vietnam, Filipine, Brunei, Malaezia) controlul asupra diferitelor insule şi insuliţe. SUA au răspuns prin trimiterea de nave de război în regiune, în numele „libertăţii de navigaţie”, pe care o consideră ameninţată de revendicările Beijingului.

Cu cele două portavioane actuale, China rămâne mult în urma SUA, care deţin 11, însă depăşeşte Rusia (1), Franţa (1), India (1) şi Marea Britanie (1).

 

×