x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China: Căsătoriile la control

China: Căsătoriile la control

05 Ian 2011   •   18:23

Presa de stat a anunţat miercuri că Beijingul, Shanghaiul şi provincia Shaanxi vor fi printre primele regiuni care vor oferi acces online la bazele de date privind căsătoriile încheiate în acest an. Potrivit Ministerului Afacerilor Civile, citat de Associated Press, 23 de provincii, patru regiuni şi patru municipalităţi dispun deocamdată de astfel de baze de date complete. În China, bigamia este considerată ilegală, iar cei găsiţi vinovaţi sunt aspru pedepsiţi. Din nefericire, astfel de cazuri au fost descoperite inclusiv în sânul Partidului Comunist, cum este şi cazul şefului Biroului naţional de statistică, Qiu Xiaohua, catalogat drept “o influenţă oribilă din punct de vedere politic şi social”. Qiu a fost exclus din partid în 2007, scrie agenţia AP, citată de Agerpres.

Un studiu realizat în 2005 cu referire la relaţiie extraconjugale în China arăta că 20% dintre cei 1.240 de bărbaţi intervievaţi în mediul urban şi 3,9% dintre cele 1.275 de femei chestionate au comis o infidelitate în ultimele 12 luni. De multe ori, detalii privind aventurile extraconjugale au ajuns pe internet şi au captivat publicul larg. Într-unul dintre cele mai recente cazuri, un funcţionar în administraţia din provincia Hubei a fost reţinut în decembrie 2010 după ce au fost găsite probe că şi-a omorât amanta însărcinată. Surse apropiate anchetei au declarat că femeia l-a şantajat pe iubitul ei cerându-i fie să o ia în căsătorie, fie să-i dea două milioane de yuani (circa 302.000 de dolari), relatează AP.

În această atmosferă, numărul divorţurilor este în creştere. Potrivit Ministerului Afacerilor Civile, 2,47 de milioane de cupluri s-au separat în 2009, în creştere cu 9% faţă de 2008.

×