x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China și-a stabilit o țintă modestă de creștere economică, de aproximativ 5%

China și-a stabilit o țintă modestă de creștere economică, de aproximativ 5%

de Redacția Jurnalul    |    05 Mar 2023   •   08:30
China și-a stabilit o țintă modestă de creștere economică, de aproximativ 5%

China a stabilit duminică o țintă modestă pentru creșterea economică din acest an, de aproximativ 5%, cu ocazia începerii sesiunii anuale a Congresului Național al Poporului (CNP), informează Reuters.

Anul trecut, economia a înregistrat una dintre cele mai slabe performanțe din ultimele decenii, când produsul intern brut (PIB) a crescut cu doar 3%, fiind afectată de trei ani de restricții COVID și de o criză în sectorul imobiliar.

În raportul său de activitate, premierul Li Keqiang a subliniat necesitatea stabilității economice și a extinderii consumului, stabilind obiectivul de a crea aproximativ 12 milioane de locuri de muncă în mediul urban în acest an și a avertizat că există în continuare riscuri în sectorul imobiliar.

Li a stabilit un obiectiv de deficit bugetar de 3,0% din PIB, în creștere de la un obiectiv de aproximativ 2,8% anul trecut.

„Inflația globală rămâne ridicată, creșterea economică și comercială globală își pierde din avânt, iar încercările externe de a suprima și de a limita China se intensifică", a declarat Li în timpul discursului său de deschidere a lucrărilor parlamentului.

Pentru a susține creșterea economică, guvernul intenționează să crească finanțarea pentru proiecte de infrastructură de mare anvergură.

Li, în vârstă de 67 de ani, și o serie de oficiali politici mai orientați spre reformă urmează să se retragă în timpul congresului, lăsând locul unor loiali ai președintelui Xi Jinping, care și-a întărit și mai mult controlul asupra puterii atunci când și-a asigurat un al treilea mandat de conducere.

În timpul CNP, se așteaptă ca fostul șef de partid de la Shanghai, Li Qiang, în vârstă de 63 de ani, un vechi aliat al lui Xi, să fie confirmat în funcția de premier, însărcinat cu revigorarea celei de-a doua economii din lume.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: crestere economica China