x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China plănuieşte mai multe misiuni pe Lună după ce a descoperit un nou mineral lunar

China plănuieşte mai multe misiuni pe Lună după ce a descoperit un nou mineral lunar

11 Sep 2022   •   17:05
China plănuieşte mai multe misiuni pe Lună după ce a descoperit un nou mineral lunar

China intenţionează să lanseze trei misiuni fără echipaj uman pe Lună în următorii 10 ani, încercând să rivalizeze cu Statele Unite. Atât China, cât şi SUA sunt cu ochii pe resursele lunare, pe siturile cu apă, iar China spune că a descoperit un nou mineral lunar care conţine heliu-3.

Liu Jizhong, un oficial din cadrul Centrului de explorare lunară şi al programului spaţial din China, a declarat că Administraţia Naţională Spaţială Chineză, care este echivalentul NASA, a primit aprobarea de a trimite trei nave orbitale pe Lună în cadrul programului lunar Chang'e.

Anunţul a fost făcut la o zi după ce China a anunţat că a descoperit un nou mineral lunar, prin intermediul unor mostre recuperate de misiunea Chang'e-5. Denumit Changesite-(Y), agenţia de ştiri de stat Xinhua l-a descris ca fiind un fel de cristal columnar transparent şi incolor. Se spune că acesta ar conţine heliu-3, o specie similară care a fost speculată ca viitoare sursă de energie, potrivit Beam Media.

China şi-a sporit ambiţiile în spaţiu în ultimii ani, trimiţând sonde pe Lună, construindu-şi propria staţie spaţială şi punând ochii pe Marte, planuri care o pun în competiţie directă cu Statele Unite. NASA are un rover pe Planeta Roşie şi încearcă să trimită astronauţi pe Lună din nou în acest deceniu. Ambele ţări sunt cu ochii pe minereurile lunare, aşteptându-se ca mineritul spaţial să fie următoarea sursă de tensiune.

Cele două părţi au făcut schimb de replici în ultimele săptămâni, după amânarea misiunii americane Artemis I, primul efort major al SUA de a reveni pe Lună în jumătate de secol. Administratorul NASA, Bill Nelson, a acuzat China că fură tehnologie spaţială, iar ţara a fost criticată pentru deşeurile spaţiale.

Programul de explorare lunară al Chinei a fost înfiinţat în 2004 şi a lansat prima sa navă spaţială trei ani mai târziu. Chang'e îşi ia numele de la zeiţa chineză a lunii şi s-a concentrat recent pe colectarea de mostre de pe suprafaţa lunară.

Programul Chang'e-7 va viza polul sud al Lunii, o zonă despre care oamenii de ştiinţă cred că este cel mai bun loc pentru a găsi apă. NASA vizează, de asemenea, această parte a lunii.

Liu, un oficial guvernamental, a declarat sâmbătă că, în cele din urmă, China îşi propune să construiască o staţie de cercetare internaţională pe Lună.

(sursa: Mediafax)

×