x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ţara RECORDURILOR: ce a făcut China în ultimii 5 ani

Ţara RECORDURILOR: ce a făcut China în ultimii 5 ani

de Dan Tomozei    |    05 Mar 2013   •   15:28
Ţara RECORDURILOR: ce a făcut China în ultimii 5 ani

Autorităţile chineze au deschis, marţi, la Beijing, lucrările Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului (ANRP) forum care se va încheia peste 12 zile cu transferul de putere al preşedintelului şi primului ministru. Preşedintele Hu Jintao va preda mandatul lui Xi Jinping, iar premierul Wen Jiabao, cel mai propabil, actualului ministru de Externe, Li Keqiang. Aceasta în condiţiile în care, la cel de-al 18-lea Congres al P.C. Chinez din luna noiembrie, vice-preşedintele Xi Jinping a fost ales secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist din China (PCC), preluând şi funcţia de preşedinte al Comisiei Militare Centrale. Până la acest moment, extrem de important atât pentru China cât pentru întreaga politică planetară, premierul în funcţie, Wen Jiabao, a prezentat raportul de activitate şi perspectivele Guvernului pentru 2013.

China vizează în acest an o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 7,5%, în vreme ce bugetul Apărării va fi majorat cu 10,7% (720,168 miliarde yuani - aproape un milliard Euro), în condiţiile în care alocaţia bugetară naţională este de 1,6% din PIB, a declarat Wen Jiabao, aflat la ultimul său raport de activitate în calitate de premier. În faţa celor aproape 3.000 de deputaţi prezenţi în Marea Sală a Poporului din Beijing, premierul a prezentat bilanţul ultimilor ani de mandat, arătând că principala sarcină a următorului guvern va fi continuarea reformelor economice şi deschiderii spre exterior, două argumente puternice care stau la baza succesului chinez din ultimii 30 de ani.

În cadrul unui raport prezentat pe durata a aproape o oră şi cinci zeci de minute, Wen Jiabao a enumerat performanţele ultimilor cinci ani, arătând că numai pentru soluţionarea problemelor de angajare au fost cheltuite 197,3 miliarde yuani, care au condus la angajarea a 28 de milioane de absolvenţi de studii superioare şi alte 8,3 milioane de persoane din mediul urban. De asemenea, prin dezvoltarea sistemului naţional de asigurare medicală de bază, peste 1,3 miliarde de chinezi beneficiază de servicii medicale. În ceea ce priveşte veniturile, în perioada următoare aceste vor continua să crească, iar pensiile vor înregistra o creştere de 10% în acest an.

Unele dintre cele mai spectaculoase cifre prezentate de premierul chinez au vizat volumul cumulat importurilor şi exporturilor, care, în ultimii cinci ani, au crescut cu un ritm mediu anual de 12,2%, plasând China pe locul doi în lume. Privit doar din perspectiva exporturilor, China se plasează pe primul loc în lume, în condiţiile în care investiţiile în străinătate au crescut de la 24,8 miliarde USD în anul 2007, la 77,2 miliarde USD în anul 2012, ceea ce reprezintă o creştere medie anuală de 25,5%. În aceeaşi perioadă, 2007 - 2012, China a beneficiat de investiţii străine directe în valoare de 552,8 miliarde USD. Raportat la anul 2012, PIB-ul Chinei a crescut cu 7,8% faţă de anul 2011, cu 51,930 miliarde yuani (8,26 miliarde USD). La finalul anului 2012, numărul persoanelor angajate în muncă a fost de 767,04 milioane, din care 371 milioane aveau locul de muncă în oraşe, în condiţiile în care rata oficială a şomajului a fost de 4,1%. Nu este de neglijat nici numărul de lucrători migranţi din mediul rural spre mediul urban care a crescut în 2012 cu 3,9% şi a ajuns la 262,61 milioane, reprezentând 19,39% din populaţia totală a ţării. Rezervele valutare ale Chinei au totalizat, în 2012, 3.310 miliarde USD, în creştere cu 130,4 miliarde, în vreme ce veniturile fiscale au crescut cu 12,8% (11,72 trilioane yuani). În raportul său, Wen Jiabao a prezentat şi o serie de rezultate din zona infrastructurii, cel mai mult atenţia fiindu-mi atrasă de cei 19.700 kilometri de linie de cale ferată noi, construiţi în perioada 2007 - 2012, din care 8.951 kilometri sunt de cale ferată de mare viteză.

Actorul Jackie Chan, fostul baschetbalist NBA Yao Ming şi câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură Mo Yan - prezenţi la lucrările Adunării

Dincolo de cifre şi statistici, nu este de neglijat prezenţa la lucrările Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului a unui număr impresionant de personalităţi culturale şi sportive chineze, cel mai vizibil fiind fostul baschetbalist NBA, Yao Ming, pentru prima dată la Beijing în calitate de deputat. Scriitorul Mo Yan, câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură 2012, starul de cinema Jackie Chan, vedetele locale Zhao Benshan (echivalentul chinez al marelui Amza Pellea), Chen Daoming sau medaliatul olimpic la gimnastică Zou Kai, sunt doar o parte dintre numele atrase de P.C. Chinez în rândul aleşilor ca o altă formă de apropiere de mase.

Zilele următoare, la Beijing, sunt programate o serie de rapoarte de activitate, dezbateri pe principalele teme naţionale: politica externă, economia, educaţia, protecţia mediului, pentru ca după două săptămâni să fie asigurată procedura finală a transferului de putere început în luna noiembrie.

Potrivit Constituţiei chineze, fiecare ministru, premier sau preşedinte poate deţine cel mult două mandate, de câte cinci ani, actuala echipă: Hu Jintao - Wen Jiabao fiind în funcţie din luna martie 2003.

×