x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasador chinez despre război: Beijingul nu vrea să aleagă între prietenii săi

Ambasador chinez despre război: Beijingul nu vrea să aleagă între prietenii săi

de Redacția Jurnalul    |    25 Dec 2022   •   22:00
Ambasador chinez despre război: Beijingul nu vrea să aleagă între prietenii săi

Ambasadorul chinez la UE a declarat că Beijingul nu dorește să aleagă între prietenii săi și că se află într-o „poziție foarte dificilă” din cauza invaziei rusești în Ucraina.

Vorbind pentru South China Morning Post, Fu Cong a declarat că acest conflict - pe care l-a descris ca fiind o „așa-numită operațiune specială” sau „criza ucraineană” - a afectat relațiile Chinei cu UE.

„Ne vedem ca pe o victimă colaterală, dacă vreți, a acestei crize”, a spus ambasadorul.

„Atât Rusia, cât și Ucraina sunt prieteni buni (ai noștri - n.r.), așa că nu vrem să alegem între prieteni. Acesta este punctul de plecare al poziției noastre”.

El a adăugat că, a doua zi după începerea invaziei, președintele chinez Xi Jinping a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin și „a pledat în mod clar pentru încercarea de a căuta o soluție pașnică”.

Ambasadorul a negat că China a oferit vreun sprijin militar Rusiei, spunând: „De fapt, poziția noastră a fost destul de echilibrată, trebuie să recunoașteți, și suntem gata să ne angajăm în orice eforturi de pace”.

Cu toate acestea, China s-a ferit să critice în mod deschis invazia rusă.

La începutul acestei luni, președintele Xi a declarat că dorește să vadă sfârșitul războiului prin intermediul negocierilor de pace.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ucraina China război