x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China respinge cu fermitate intervenţia guvernului francez în favoarea celor doi canadieni arestaţi

China respinge cu fermitate intervenţia guvernului francez în favoarea celor doi canadieni arestaţi

25 Dec 2018   •   21:00
China respinge cu fermitate intervenţia guvernului francez în favoarea celor doi canadieni arestaţi

China a respins cu fermitate, marţi, intervenţia guvernului francez în favoarea celor doi cetăţeni canadieni arestaţi pe teritoriul chinez, în timp ce directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, Meng Wanzhou, se află în arest supravegheat la locul de reşedinţă, în Canada, informează AFP.

"Respingem în mod ferm declaraţia Franţei", a afirmat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, cerându-i Parisului "să respecte suveranitatea judiciară a Chinei".

Luni, Parisul şi-a făcut publică îngrijorarea în legătură cu reţinerea, din 10 decembrie, în China, a fostului diplomat Michael Kovrig şi consultantului Michael Spavor, oficial pentru activităţi "care ameninţă securitatea naţională" a Chinei. Ministerul Afacerilor Externe al Franţei a cerut ca aceştia să fie trataţi "în mod echitabil şi transparent".

Numeroşi observatori consideră că arestarea lor constituie o măsură de represalii după arestarea, la începutul lui decembrie, la Vancouver, a directoarei financiare a Huawei, la cererea justiţiei americane. Washingtonul o suspectează de complicitate la fraudă, în scopul evitării sancţiunilor americane împotriva Iranului.

Făcând ea însăşi legătura între cele două cazuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez a găsit "ciudat" faptul că Franţa se preocupă de acest dosar, în condiţiile în care ea nu a reacţionat şi la arestarea lui Meng Wanzhou. "Aceasta le lasă o proastă impresie chinezilor, (care pot înţelege) că Franţa nu se preocupă decât de canadieni, nu şi de chinezi", a estimat aceasta.

Beijingul a respins deja luni, în mod vehement, apelurile Canadei şi SUA în vederea eliberării imediate a celor doi canadieni. Uniunea Europeană (UE) şi Germania şi-a exprimat la rândul lor preocuparea.AGERPRES

×