x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China sărbătoreşte 90 de ani de comunism

China sărbătoreşte 90 de ani de comunism

de Dan Tomozei    |    01 Iul 2011   •   12:13
China sărbătoreşte 90 de ani de comunism
Corespondenta din Beijing
Socotind dupa evenimentele programate si dupa importanta acordata, 1 iulie 2011 este de departe Ziua Nationala a Chinei, altfel sarbatorita in mod firesc la 1 octombrie. Numai ca, anul acesta, China sarbatoreste 90 de ani la fondarea Partidului Comunist Chinez, cel mai puternic si mai mare partid din lume. Cu peste 80 de milioane de membri, de patru ori populatia Romaniei, P.C. Chinez sarbatoreste iar chinezii, de la pionier la pensionar, sunt reprezentati in miile de evenimente organizate pe intreg cuprinsul uriasei tari asiatice.

Ce inseamna China azi, la aniversarea comunismului, este dificil sa spui in cateva cuvinte. Afirmam, cu alta ocazie, ca a descrie China in cateva linii, cateva idei, fie din domeniul social, economic sau uman este ca si cum cineva ar incerca sa descopere maretia Zidului Chinezesc la lumina lumanarii. Practic, este imposibil. Din avalansa ultimelor evenimente din China, am retinut dorinta de a marca aniversarea P.C. asa cum se obisnuieste: grandios, urias, impresionant. Iar la nivelul comunicarii, marketingului, imaginii, China reuseste sa rivalizeze cu marile companii mondiale. Dar, ce s-a intamplat in ultimele zile in China si sper ca imaginile sa ma ajute sa fiu mai bine inteles ...

China a inaugurat cel mai lung pod rutier din lume din Golful Jiaozhu (36,48 km), a inaugurat tunelul Jiaozhou (9,47 km sub mare) construit in paralel cu podul rutier, a inaugurat linia feroviara de mare viteza Beijing - Shanghai (300 km/h), a inaugurat statia feroviara Nanjing Sud, in capitala provinciei Jiangsu ... Am amintit doar investitiile de marimea miliardelor de dolari cu care, incet, dar sigur, China devine una dintre tarile cu o infrastructura de prima mana. Toate acestea in preajma aniversarii P. C. Chinez care, pe intreg cuprinsul tarii, din Tibet pana in Hainan, din Harbin pana in Taiwan, din Beijing pana in Shanghai a derulat proiecte de investitii uriase. Investitii de care chinezii ajung sa se bucure si gratie subventiilor importante pe care guvernul central si guvernele provinciale le acorda, dar si pentru ca, astazi, China inseamna tot mai mult occident insa cu valente si metode comuniste.

In aceste zile, au fost eliberate persoane catalogate de occident dizidente (pentru criticile aduse politicilor de stat), iar de autoritatile chineze doar persoane care au incalcat legile. Oricum ar fi, si aceste gesturi, comentate de presa occidentala, vin sa demonstreze o anumita orientare a Beijingului.

Tot in aceste zile, China a marcat o noua etapa in relatia cu Europa, vizitele premierului Wen Jiabao in Ungaria, Marea Britanie si Germania fiind insotite de semnarea unor parteneriate economice care insumeaza cateva zeci de miliarde de euro.

Sa mai spun ca Forul Legislativ Suprem a decis, cu o zi inaintea aniversarii P. C. Reducerea impozitului de la 5 la 3%, astfel incat veniturile de pana la 3.500 yuani (aproximativ 550 USD) vor fi impozitate minimal.

Iata un fragment din ceea ce inseamna China azi, la 90 de ani de comunism, un fragment care prin evolutia lucrurilor si politicilor de stat este puternic ancorat in trecutul partidului dar si de imaginea fostului lider Mao Zedong. Muzeele istoriei recente ale Chinei, ale evenimentelor si locurilor in care au fost marcate momente importante ale evolutiei comunismului rivalizeaza cu muzeele imperiale ale vechilor dinastii. Traditia milenara chineza continua sa existe, sa ramana baza educatiei societatii, modelele, rigorile si conditiile fiind insa altele, mult mai puternice si mai prezente, oriunde calatoresti in China.

×
Subiecte în articol: China comunism