x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China se extinde și în Orientul Mijlociu

China se extinde și în Orientul Mijlociu

de Şerban Mihăilă    |    19 Dec 2017   •   12:50
China se extinde și în Orientul Mijlociu

Pericolul jihadiștilor uiguri, care trebuie anihilați înainte de a se reîntoarce acasă, precum și perspectiva stabilirii și controlării unei variante moderne a „Drumului Mătăsii”, ce ar urma să lege China de Orientul Mijlociu și Europa au determinat Beijingul să se concentreze pe ocuparea unui rol central în reconstrucția Siriei. Implicarea activă a Chinei marchează o schimbare geostrategică spectaculoasă în regiune.

Pericolul jihadist uigur care amenință China i-a determinat pe liderii de la Beijing să se axeze pe ocuparea „unei poziții centrale” în eforturile de reconstrucție a Siriei, arată una dintre concluziile unui raport realizat de grupul de reflecție israelian „Centrul de Studii Strategice Begin-Sadat” (BESA). În acest scop, China a pus la bătaie peste două miliarde de dolari pentru reconstrucția unei țări devastate de un război care durează de șapte ani, scrie site-ul „Breitbart”. Înfrângerea și dispariția treptată a organizației extremiste „Stat islamic” (SI) din Siria îi determină pe mulți jihadiști străini care au luptat de partea teroriștilor să revină în țările lor de origine, iar China dorește să-i anihileze pe uiguri pe teritoriul sirian pentru a-i ține departe de frontierele ei, inclusiv prin trimiterea unităților sale militare de elită. „China pare decisă să joace un rol central în reconstrucția Siriei, iar unul dintre motivele hotărârii sale este prezența masivă a jihadiștilor uiguri în rândul forțelor care luptă contra guvernului” de la Damasc, susține BESA. Potrivit ambasadorului sirian la Beijing, Imad Mustafa, „între 4.000 și 5.000 de jihadiști din provincia chineză Xinjiang” luptă în Siria de partea grupărilor extremiste islamice.  Xinjiang, teritoriu cu populație majoritar musulmană, este provincia unde trăiesc uigurii, grup etnic turc acuzat de Beijing de propagarea extremismului religios. Însuși președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că  extremismul religios al „separatiștilor etnici” din Xinjiang amenință securitatea națională. De-a lungul timpului, provincia a fost scena unor tensiuni periculoase între uiguri și chinezii Han. În ultimii zece ani, violențele izbucnite aici au fost puse de autorități pe seama radicalilor islamiști sau a separatiștilor. Anul acesta, armata chineză a organizat raiduri în centrul provinciei, masând peste 10.000 de militari în capitala regiunii. Imediat, SI a amenințat China pentru prima oară, printr-un mesaj care anunța un val de atentate. Majoritatea uigurilor sunt de religie sunnită, ramură islamică din care provine și SI. Un al doilea motiv al prezenței crescânde a Chinei în Siria îl reprezintă perspectiva stabilirii și controlării unei variante moderne a „Drumului Mătăsii”, ce ar urma să lege China de Orientul Mijlociu și Europa, mai scrie BESA.

China, Rusia și Iran au oferit Siriei un ajutor substanțial în timpul crizei și e normal să joace un rol major în reconstrucție”.

Imad Mustafa

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: China