x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China se pregătește să preia Afganistanul, profitând de retragerea americană

China se pregătește să preia Afganistanul, profitând de retragerea americană

de Şerban Mihăilă    |    06 Iul 2021   •   07:20
China se pregătește să preia Afganistanul, profitând de retragerea americană

China se pregătește să umple golul lăsat de retragerea trupelor americane din Afganistan, printr-un plan de investiții în valoare de 62 de miliarde de dolari, în cadrul controversatei sale inițiative „O centură, un drum”, prin care urmărește să-și extindă influența geostrategică mondială. Chinezii au așteptat cu răbdare acest moment mulți ani, pregătind terenul pentru a prelua o țară distrusă de război și a stabili în regiune un cap de pod extrem de important, ce poate deveni un nod strategic comercial care leagă Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Europa. Ei și-au negociat intrarea în mare taină, cultivându-și relații cu numeroși lideri afgani și încercând să cumpere bunăvoința talibanilor.   

 

 

În timp ce trupele americane părăseau la sfârșitul săptămânii trecute principala lor bază militară de pe teritoriul afgan, marcând sfârșitul simbolic al celui mai lung război din istoria SUA, China făcea ultimele pregătiri pentru a umple golul lăsat de retragerea US Army și cea a contingentelor NATO. Autoritățile de la Kabul au dat în ultimele zile primele semnale că iau în calcul extinderea Coridorului Economic China-Pakistan (CPEC), proiect în valoare de 62 de miliarde de dolari, în cadrul inițiativei chineze „O centură, un drum” (BRI - „Belt and Road Initiative”).

 

Spaima Occidentului

 

Considerat proiectul de suflet al președintelui chinez, Xi Jinping, inițiativa chineză a fost lansată în 2013 și introdusă apoi în Constituția țării, în 2017. În valoare de trilioane de dolari, BRI are structura unui fond de dezvoltare a infrastructurii la nivel global, care, potrivit oficialităților de la Beijing, are drept principal obiectiv conectarea mai bună a Chinei cu restul lumii. În cadrul inițiativei, China oferă împrumuturi imense anumitor state, menite să le ajute la dezvoltarea unei infrastructuri superioare, prin construirea de porturi, șosele, căi ferate și căi pentru transportul energiei, în vederea creării de noi coridoare comerciale ce leagă gigantul asiatic de Africa, Asia și Europa. De cealaltă parte, Casa și Albă și lideri occidentali susțin că BRI nu reprezintă altceva decât un instrument al strategiei economice expansioniste a Chinei, care poate lăsa împovărate de datorii numeroase țări ale lumii, crescând în același timp, în mod periculos, influența geostrategică mondială a Beijingului și dependența de colosul asiatic. 

 

Infiltrarea în Afganistan

 

Banii alocați Afganistanului ar face parte dintr-un amplu plan pentru construirea unor rețele de drumuri, de căi ferate, precum și de conducte de petrol, între Pakistan și China. Unul dintre proiectele discutate este construirea unui drum important, care ar urma să facă legătura între Afganistan și orașul Peshawar, aflat în nord-vestul Pakistanului. Între oficialitățile afgane și cele de la Beijing există în momentul de față discuții intense pentru construirea unei autostrăzi între Peshawar și Kabul, a declarat o sursă anonimă pentru site-ul american de știri „The Daily Beast”. „Legarea Kabulului de Peshawar printr-o autostradă înseamnă că Afganistanul aderă în mod oficial la CPEC”, a spus sursa citată. În ultimii cinci ani, China a încercat intens extinderea BRI în Afganistan, dar influența majoră a SUA în rândul guvernului afgan i-a determinat pe liderii de la Kabul să aibă serioase ezitări față de încheierea unei înțelegeri care, fără îndoială, ar fi iritat serios administrația de la Washington. Acum, după ce ultimii soldați americani au ieșit pe ușa bazei aeriene din Bagram, China pare să fie primită la Kabul cu brațele deschise. „Au existat contacte permanente între guvernul afgan și chinezi în ultimii ani, iar acest lucru a provocat suspiciunea SUA față de executivul președintelui Ashraf Ghani. Acesta din urmă are acum nevoie de un aliat cu resurse, influență și capacitatea de a oferi sprijin militar guvernului său!”, a afirmat sursa citată de „The Daily Beast”. De altfel, încă de luna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, confirmase discuții între China și alte state, între care Afganistanul, în privința BRI. Regimul de la Beijing speră să-și extindă rețelele terestre și maritime din cadrul BRI în peste 60 de țări. Planul ar crește influența Chinei în întreaga lume, cu o valoare estimată la peste patru trilioane de dolari. De asemenea, Afganistanul ar oferi Chinei un cap de pod în regiune pentru comerțul cu o țară ce ar putea constitui un nod central de conectare cu Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Europa. „Chinezii au cultivat cu mare atenție mulți lideri politici pentru a cumpăra sprijin politic pentru proiectele din Afganistan. Guvernul chinez nu-și permite să nu racordeze Afganistanul la BRI”, a adăugat aceeași sursă pentru site-ul american de știri.  

 

Obstacole în calea chinezilor

 

Deși investiția BRI ar injecta o sumă importantă în economia țării și ar duce la creșterea semnificativă a locurilor de muncă, actuala configurație, extrem de divizată, a scenei politice afgane ar putea pune bețe în roate inițiativei chineze. „Mulți dintre liderii unor comunități etnice se vor opune probabil BRI, nu pentru că nu văd avantajele economice ale unei astfel de inițiative, ci deoarece numeroși actori externi vor să oprească proiectul”, a spus sursa citată de „The Daily Beast”. Mai mult, chiar dacă plecarea SUA dă Chinei un imbold nesperat în încercarea de cooptare a Afganistanului în BRI, situația din această țară rămâne extrem de nesigură din punct de vedere al securității. Din această perspectivă, reușita proiectului va depinde în mare măsură de capacitatea chinezilor de a ajunge la o înțelegere cu talibanii, forță aflată în plină ascensiune pentru revenirea la putere în Afganistan. Chiar dacă talibanii nu vor prelua în cele din urmă controlul la Kabul, ei vor rămâne o forță de temut în cea mai mare parte a teritoriului afgan, iar marile proiecte de infrastructură par imposibil de realizat fără acordul lor. La Kabul, se speculează că Beijingul ar fi oferit deja talibanilor proiecte de infrastructură și energie în valoare de miliarde de dolari, în încercarea de a cumpăra bunăvoința acestora și de a pacifica Afganistanul. Talibanii nu sunt însă singurul obstacol din calea BRI. Și alte grupări anti și proguvernamentale afgane întrețin climatul de violență și lipsă de securitate din țara considerată una dintre cele mai nesigure și instabile zone de pe planetă. Pentru implementarea BRI, China ar avea astfel de convins mult mai mulți interlocutori. 

 

Capcana inițiativei lui Xi

 

Schema BRI este îndelung criticată de state occidentale, fiind considerată o încercare a Chinei de a apela la o nouă formă de imperialism, prin „diplomația capcanei datoriilor”. Fostul premier malaezian Mahathir Mohamad a avertizat în repetate rânduri statele care doreau să adere la BRI să nu accepte aceste proiecte, deoarece termenii de plată a datoriilor sunt foarte duri. În unele țări, precum Muntenegru, guvernele au semnat înțelegeri prin care China ar putea pune mâna pe părți din teritoriile naționale, dacă datoriile nu sunt plătite. Anul acesta, îngrijorarea a atins cote maxime în Kenya, în legătură cu posibilitatea ca Beijingul să ocupe portul Mombasa, dacă țara africană nu-și plătește din datoria cu care China o împrumutase pentru construirea unei căi ferate.  

 

 

Președintele afgan, Ashraf Ghani, are acum nevoie de un aliat cu resurse, influență și capacitatea de a oferi sprijin militar guvernului său. El pare să-i fi ales pe chinezi.

×
Subiecte în articol: China afganistan Joe Biden