x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China sistează colaborarea cu SUA în mai multe domenii

China sistează colaborarea cu SUA în mai multe domenii

05 Aug 2022   •   19:25
China sistează colaborarea cu SUA în mai multe domenii

China sistează colaborarea cu SUA în mai multe domenii, ca reacție la vizita unui înalt oficial american în Taiwan, scrie AFP.

Prezența la Taipei a președintei Camerei Reprezentanților a SUA; Nancy Pelosi, a supărat Beijingul. Autoritățile chineze au deciz exerciții militare de amploare în Strâmtoarea Taiwan, restricții comerciale pentru această insulă, pe care o consideră parte a teritoriului său și mai multe demersuri diplomatice. 

Totodată, ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a fost convocat la Casa Albă pentru a i se înmâna un protest al autorităților americane cu privire la manevrele militare chineze din regiune. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a acuzat reacţia Chinei ca fiind ''iresponsabilă şi contrară obiectivului Beijingului de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan''.

Prin urmare, Beijingul a decis ''suspendarea negocierilor sino-americane asupra schimbărilor climatice'', va anula o întrevedere între liderii militari și două reuniuni de securitate, a anunţat Ministerul chinez de Externe, care a precizat ''dispreţul'' lui Nancy Pelosi prin vizita sa în Taiwan. 

China și SUA sunt cei mai mari producători de gaze cu efect de seră dar au încheiat un acord asupra mediului la summitul COP26 de la Glasgow în 2021. 

Alte măsuri luate de autoritățile de la Beijing sunt suspendarea cooperării cu Statele Unite asupra repatrierii migranţilor ilegali, cooperare judiciară, criminalitate transfrontalieră şi combaterea traficului cu droguri.

După vizita lui Pelosi la Taipei, China a recurs la represalii constând în sancţiuni economice împotriva Taiwanului şi a început joi ample manevre militare în jurul acestei insule.


 

×
Subiecte în articol: China sua