Se pare că Beijingul nu a luat încă o decizie finală, au precizat sursele, dar negocierile dintre Rusia și China cu privire la prețul și domeniul de aplicare al echipamentelor sunt în curs de desfășurare.
De la invadarea Ucrainei, Rusia a cerut în mod repetat drone și muniție din partea Chinei, au declarat sursele familiare cu serviciile de informații, iar conducerea chineză a dezbătut în mod activ în ultimele luni dacă să trimită sau nu ajutorul, au adăugat sursele.
Cu toate acestea, oficialii americani din serviciile de informații au colectat în ultimele săptămâni informații care sugerează că China înclină acum spre furnizarea echipamentelor.
Săptămâna trecută, SUA și aliații săi au început să avertizeze public cu privire la potențialul sprijin militar al Chinei pentru Rusia, într-un efort de a descuraja Beijingul să meargă mai departe și să treacă de un punct de la care nu se mai poate întoarce înainte de a fi privit „ca un paria pe scena mondială”, au declarat oficiali americani.
Consiliul Național de Securitate și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze, iar CNN a cerut ambasadelor Chinei și Rusiei la Washington reacții.
Întrebat vineri despre potențiala vânzare de echipamente letale către Rusia, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat în cadrul unei ședințe: "China a adoptat întotdeauna o abordare prudentă și responsabilă în ceea ce privește exporturile militare și nu oferă vânzări de arme către zone de conflict sau beligeranți".
Furnizarea de drone și muniție - care ar fi probabil pentru arme de calibru mic, cum ar fi armamentul de mână, mai degrabă decât pentru artileria mai mare, au declarat sursele - ar marca o escaladare semnificativă a sprijinului Chinei pentru Rusia, care până în prezent s-a limitat în mare măsură la companiile chinezești care furnizează echipamente neletale, cum ar fi căști, veste antiglonț și imagini prin satelit pentru forțele rusești.
De asemenea, ar oferi un impuls potențial semnificativ pentru capacitățile rusești într-un moment critic. Luptătorii ruși sunt atât de săraci în muniție încât Evgheni Prigozhin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, a publicat miercuri fotografii cu câteva zeci de luptători Wagner morți și a pus public moartea acestora pe seama incapacității Ministerului rus al Apărării de a le furniza suficientă muniție.
Publicația germană Der Spiegel a relatat pentru prima dată că China ar putea furniza drone de atac Rusiei.
"Îngrijorarea pe care o avem acum se bazează pe informațiile pe care le deținem, potrivit cărora ei iau în considerare furnizarea de sprijin letal, iar noi le-am spus foarte clar că acest lucru ar cauza o problemă serioasă pentru noi și în relația noastră", a declarat secretarul de stat Antony Blinken la sfârșitul săptămânii trecute.
Omologul chinez al lui Blinken, Wang Yi, a răspuns acuzațiilor SUA la începutul acestei săptămâni, afirmând că poziția Chinei cu privire la Ucraina "poate fi exprimată simplu ca fiind promovarea discuțiilor de pace".
"China va continua să se poziționeze ferm de partea dialogului și a păcii și să joace un rol constructiv în ameliorarea situației", a spus el. De asemenea, China a propus vineri un "plan de pace" pentru războiul din Ucraina, față de care oficialii americani rămân sceptici.
Rusia a achiziționat în ultimele luni sute de drone cu capacitate de armament din Iran, dar le consumă rapid prin atacuri repetate asupra infrastructurii și zonelor civile ucrainene.
Până în prezent, Beijingul a ezitat să furnizeze echipamente letale care ar putea fi urmărite până în China din cauza riscului de reacții internaționale, iar Beijingul dorește în continuare ca furnizarea oricărui echipament către Rusia să fie negabilă și, în mod ideal, să nu poată fi atribuită, au declarat sursele.
Acesta este motivul pentru care o mare parte din sprijinul neletal acordat până în prezent armatei ruse a fost mic și s-a realizat prin intermediul companiilor chineze. După cum a relatat anterior CNN, administrația Biden a confruntat direct Beijingul cu privire la această asistență militară pentru a stabili cât de complice a fost guvernul central.
Dar liniile de demarcație între entitățile publice și cele private din China sunt neglijabile, au declarat sursele, iar serviciile de informații americane sugerează că Beijingul a folosit companiile pentru o negare plauzibilă.
De asemenea, SUA au început să observe "linii de tendință tulburătoare" în ceea ce privește sprijinul Chinei pentru armata rusă, au declarat oficialii.
Wang a vizitat Rusia în această săptămână, iar președintele chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova în următoarele luni.
(sursa: Mediafax)