x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chinezii corupţi au scos în străinătate 87 de miliarde de euro.

Chinezii corupţi au scos în străinătate 87 de miliarde de euro.

de Sînziana Stancu    |    17 Iun 2011   •   11:41

Intre 16.000 si 18.000 de responsabili chinezi corupti - cadrele guvernamentale si alti functionari de stat - au primit mita in valoare de 87 de miliarde de euro si fie au fugit cu banii in strainatate, fie au disparut fara urma cu mita primita, arata un raport al Bancii centrale a Chinei, citat de Le Monde. Unii dintre responsabilii chinezi de rang inalt au fugit cu banii in tari dezvoltate, ca Statele Unite, Canada sau Australia. Cei cu rang mediu au preferat tari ca Rusia si Thailanda.

Hong Kong este "poarta de intrare' din China in lumea Commonwealth-ului, mai mentioneaza raportul. Aceasta regiune administrativa speciala a fost folosita deseori de catre responsabilii chinezi corupti. Unii au dat ocol cu banii obtinuti ilegal prin tari de pe continentul african sau cel sud-american pentru a obtine documentele necesare instalarii in tarile occidentale dezvoltate, iar altii s-au incumetat chiar sa plece cu banii in valize.

Conducerea chineza se lupta cu coruptia inca de la lansarea reformelor economice, acum mai bine de 30 de ani, dar nu a reusit sa stavileasca fenomenul care submineaza legitimitatea Partidului Comunist. Presedintele tarii, Hu Jintao, a declarat in numeroase randuri ca eliminarea coruptiei din randul cadrelor partidului conducator este "vitala' pentru acesta.

×