x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chinezii cumpără aer din Canada

Chinezii cumpără aer din Canada

17 Dec 2015   •   13:58
Chinezii cumpără aer din Canada
Sursa foto: WU HONG/EPA

Primul cod roșu de poluare instituit la Beijing, săptămâna trecută, a generat și o premieră mondială majoră, în economie: apariția pieței aerului. O companie canadiană considerată excentrică pentru că avea ca obiect de activitate îmbutelierea și vânzarea de aer din zona Rocky Mountain s-a „confruntat” cu o explozie a cererii. Firma a vândut un lot de 500 de recipiente, cu prețuri între 14 și 20 de dolari bucata, și a trimis un al doilea, de 4.000 de bucăți. Retailerii chinezi sunt deja interesați de „noul” produs.

Pionierii pieței aerului s-au lansat în afaceri anul trecut, când au scos la vânzare pe eBay un sac de aer dintr-o stațiune de schi și chiar au găsit un client, la prețul de 99 de cenți. „Am vrut să facem ceva distractiv și ieșit din comun”, recunoaște acum Moses Lam, unul dintre cei doi co-fondatori ai firmei Vitality Air.

O doză conține aer pentru 150 de pulverizări de o secundă. Cei doi întreprinzători canadieni spun că îmbutelierea se face manual, pentru că mașinile ar putea contamina „marfa”

Bani din poluare
- „Din moment ce China poate să importe mâncare și apă, de ce n-ar avea dreptul să importe și aer”, spune unul dintre fondatorii firmei.
- Pe lângă China, și Iranul este o piață în formare pentru aer, spun canadienii de la Vitality Air.
- Vânzătorii de aer nu sunt singurii cu afaceri ridicate din poluare. Un restaurant din China a fost prins săptămâna aceasta încărcând nota de plată cu o „taxă pe aer curat”.
- Din cauza poluării, școlile au fost închise săptămâna trecută, la Beijing, au fost impuse restricții de trafic iar locuitorii au fost sfătuiți să rămână în casă.
 

×