x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chinezii le plâng de milă europenilor

Chinezii le plâng de milă europenilor

16 Dec 2010   •   21:27

Dispoziţia Europei de a primi instrucţiuni de la alte puteri mondiale este "jalnică" şi "patetică", a declarat ambasadorul chinez la Bruxelles, Song Zhe, care a făcut referire la un demers al Washingtonului pentru menţinerea embargoului UE asupra armelor impus Chinei, informează EUObserver.

El s-a referit la o telegramă diplomatică americană, trimisă la data de 17 februarie anul acesta şi semnată de Hillary Clinton, secretarul de stat america, potrivit căreia Washingtonul a făcut demersuri după ce preşedinţia spaniolă a UE a sugerat că blocul ar trebui să ridice embargoul asupra armelor impus Chinei.

Într-o altă telegramă trimisă cu două săptămâni înainte, o oficialitate europeană îşi exprima părerea că ridicarea embargoului ar fi benefică pentru relaţiile între China şi UE, dar că un asemenea demers nu ar fi posibil, din cauza "consecinţelor" negative dinspre Washington.

"China şi UE sunt acum parteneri strategici, iar menţinerea embargoului nu are sens. Eu cred că este jalnic şi patetic că Europa nu poate să ia hotărâri singură, fără să fie influenţată de alte puteri", a declarat Song miercuri, pentru un mic grup de jurnalişti. El a adăugat că modul "servil" în care UE se comportă lasă să se creadă că este slabă.

UE a oprit vânzarea de arme către Beijing în urma reprimării violente a protestelor din Piaţa Tiananmen, în 1989. 

×