x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău: Coaliţia de guvernare se clatină

Chişinău: Coaliţia de guvernare se clatină

de Vitalie Calugareanu    |    01 Feb 2010   •   00:00

Coaliţia de guvernare de la Chişinău se clatină din nou pe fonul unei concurenţe vizibile dintre liderul Partidului Liberal-Democrat, premierul Vlad Filat, şi preşedintele Partidului Democrat, ex-comunistul Marian Lupu, care a ratat funcţia de şef al statului. Cei doi lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au avut deja câteva apariţii publice în care s-au atacat reciproc.

De când s-a pronunţat împotriva iniţiativei de introducere a limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova, liderul PDM, Marian Lupu, a început să fie curtat de presa procomunistă şi vorbeşte cu ziariştii mai mult ruseşte. În cadrul alianţei, el are opinie separată aproape în toate problemele sensibile. La fel ca liderul comunist Vladimir Voronin, Lupu insistă asupra semnării unui tratat de frontieră moldo-român, pledează împotriva revenirii la cursul de "Istorie a românilor", împotriva ieşirii Moldovei din CSI şi critică ideea premierului Vlad Filat de a trimite pacificatori moldoveni în Afganistan. Mai nou, liderul PDM l-a contrazis pe secretarul de stat american, Hillary Clinton, care a spus că Moldova are pentru prima dată un prim-ministru ales pe cale democratică. Recent, Marian Lupu s-a pronunţat şi împotriva instalării unui monument al victimelor torturii în faţa Parlamentului Republicii Moldova ca simbol al recunoştinţei faţă de tinerii maltrataţi în comisariatele de poliţie după revoltele stradale de la 7 aprilie 2009. Iniţiativa de instalare a monumentului a fost lansată de premierul Vlad Filat.


MARIAN LUPU, ÎN TANDEM CU VORONIN

Analiştii politici observă unele tendinţe periculoase pentru coaliţia de guvernare din care face parte şi PDM. Ex-comunistul Marian Lupu, actualmente lider al PDM, îl atacă pe Vlad Filat în tandem cu Vladimir Voronin. Într-o emisiune televizată, liderul comunist a declarat că Filat ar trage sforile în Alianţa pentru Integrare Europeană. Potrivit lui Voronin, plecarea din Partidul Comuniştilor a lui Vladimir Ţurcan şi a altor patru deputaţi "este opera arhitectului Filat", la fel ca şi recenta desprindere a doi deputaţi de

Alianţa Moldova Noastră - o altă componentă a coaliţiei de guvernare.
La rândul său, liderul PLDM, Vlad Filat, neagă că ar avea vreo legătură cu frământările din PCRM şi AMN. "Eu nu practic metode comuniste, metode voroniste în activitatea mea politică", a afirmat Filat.

Marian Lupu va pleca marţi la Moscova, unde a fost invitat de patriarhul Moscovei şi întregii Rusii, Kirill, la ceremoniile dedicate primei aniversări de la întronizarea sa. Întâmplător sau nu, tot cu patriarhul Kirill s-a întâlnit, cu trei zile în urmă, şi liderul comunist Vladimir Voronin. Anunţul despre întâlnirea lui Marian Lupu cu patriarhul rus la scurt timp după întrevederea acestuia cu Voronin a stârnit suspiciuni. Lupu a încercat să convingă jurnaliştii că vizita sa la Moscova nu are legătură cu cea a liderului comunist: "Domnul Voronin a avut o plecare individuală, dacă nu greşesc, zilele trecute. Eu nu mă prezint pentru întrevederi individuale cu patriarhul, dar merg la acele ceremonii care sunt anunţate şi pentru care sunt invitaţi oaspeţi din toată lumea", a spus Lupu.

Analistul politic moldovean Petru Bogatu susţine că PDM practică în ultima vreme nişte jocuri de culise periculoase: "Această formaţiune politică face nişte gesturi care ar putea să se întoarcă precum un bumerang împotriva sa. Democraţii nu ţin cont de un fapt elementar: este o opinie publică ce se generalizează rapid", a conchis Bogatu.

×
Subiecte în articol: externe