Conform rezultatelor finale anunţate de Comisia Electorală Centrală, comuniştii au obţinut la alegerile de duminică 39,3% (adică 42 de mandate de deputat), PLDM – 29,4% (32 de mandate), PDM 12,7% (15 mandate) şi PL 10% (12 mandate). Matematic, singura coaliţie din două partide în măsură să instituie Guvernul şi să aleagă şeful statului în Parlament ar fi între PCRM şi PLDM, care ar aduna împreună 74 de mandate. O astfel de coaliţie este, însă, imposibilă. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că va face tot posibilul pentru a crea în viitorul Parlament o guvernare de coaliţie fără participarea comuniştilor, dar care va trebui să câştige două “voturi de aur” de la comunişti: “Noi nu ne schimbăm opinia. PLDM va face tot posibilul pentru a crea în viitorul Parlament o guvernare de coaliţie, însă fără participarea comuniştilor”, a spus Vlad Filat. El a adăugat că PLDM va depune efort pentru ca Parlamentul să fie funcţional, să poată fi votate Guvernul, conducerea Parlamentului şi şeful statului.
Liderul comunist, Vladimir Voronin, a spus că nu vrea să comenteze posibilitatea ca vreo câţiva deputaţi comunişti să voteze alături de liberal-democraţi, în viitorul Parlament, pentru alegerea şefului statului. Vladimir Voronin îşi dă seama, probabil, de imposibilitatea unei coaliţii cu PLDM, de aceea îşi doreşte mai degrabă o alianţă cu PD care, spune Voronin, ar însemna “o majoritate parlamentară anticriză şi un guvern al încrederii naţionale”.
PCRM şi PD au, însă, împreună doar 57 de voturi şi le-ar mai trebui încă patru ca să poată alege şeful statului. O astfel de alianţă ar putea institui Guvernul şi alege conducerea Parlamentului, dar nealegerea preşedintelui, cu 61 de voturi, ar arunca Moldova în noi alegeri parlamentare anticipate. Despre o alianţă cu PL, Voronin nici nu vrea să audă, dar şi liderului PL, Mihai Ghimpu, întrebările despre o astfel de alianţă îi provoacă zâmbetul. Ghimpu susţine, însă, că de data aceasta va negocia foarte dur şi cu partenerii liberal-democraţi, iar “dacă cineva va face alianţă cu comuniştii, PL va trece în Opoziţie”: “Eu pentru ce am venit în politică? Pentru ce am muncit în această perioadă în două funcţii (preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al R. Moldova n.n.)? Ca să-i aşez pe alţii în scaun? Să fac pe cineva împărat? Să nu îşi închipuie cineva că poate avea două sau trei funcţii în stat. Nu! Când o să adune la alegeri 51% atunci o să poată pretinde la aşa ceva. Acum, însă, va trebui să se împace cu partenerii. Dacă cineva vrea să aibă o funcţie sau două – la Voronin drumul e liber”, a menţionat Ghimpu.
Totuşi, partidul-cheie de care depinde formarea oricărei coaliţii în viitorul Parlament de la Chişinău este Partidul Democrat, condus de ex-comunistul Marian Lupu. Liderul PD a spus că pledează pentru o coaliţie largă cu toate partidele care au intrat în Parlament, inclusiv cu Partidul Comuniştilor. Şi el a menţionat că, de data aceasta, PD va negocia foarte dur cu partenerii din dreapta: “Partidul Democrat, fiind plasat în centru... rămâne de văzut cine vine cu noi. Nu cu cine mergem noi, pentru că aşa pun eu de această dată întrebarea”, a spus Lupu.
Totuşi, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a menţionat că “PD ar face o coaliţie mai simpatică cu Partidul Liberal Democrat din Moldova, decât cu Partidul Comuniştilor”. (...) “Noi suntem în aşteptarea unei oferte din partea aripei democratice, nu a celei comuniste. Cred că PD şi PLDM ar putea dezvolta împreună un proiect social excelent”, a spus Dumitru Diacov.
Aceasta înseamnă un program de guvernare de stânga, iar pe lângă acest principiu, în campania electorală secretarul general al PD, Valeriu Lazăr, a mai enunţat unul. El a spus că în cadrul viitoarei coaliţii PD va insista principial asupra funcţiei de prim-ministru.
Potrivit presei de la Chişinău, PD îşi doreşte această funcţie pentru controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, numărul doi în lista electorală a acestui partid, introdus în ultima zi când legea mai permitea modificarea listelor. Nu este clar, însă, ce exact îşi doreşte PD, deoarece se ştie că Marian Lupu vrea în continuare să ajungă preşedinte.
Analistul politic Igor Boţan a spus că PD are de ales: ori face alianţă cu liberalii şi liberal-democraţii şi “rupe jumătate din votanţii comuniştilor la viitoarele alegeri”, ori intră în alianţă cu comuniştii, “dar în acest caz nu se ştie care va fi soarta PD mai departe”.
După alegerile din 2005, după mai bine de un deceniu de prezenţă în Parlament, Partidul Popular Creştin-Democrat a intrat în parteneriat cu comuniştii, iar la alegerile de duminica trecută acest partid a întrunit doar 0,6 la sută din voturi.