Parlamentul moldovean a votat pentru prima data o lege privitoare la regiunea transnistreana. Mai ramane de vazut cum vor reactiona cei interesati la acest vot considerat istoric - asa-zisul guvern de la Tiraspol, dar si guvernele de la Moscova si de la Kiev, comenteaza Radio France Internationale, citat de Rador.
NOUTATE. Este pentru prima data cand toate fortele politice au ajuns la un consens national si au votat aceasta prima lege organica, numita "cu privire la principiile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului". Acesta a fost si primul proiect elaborat 100% de Chisinau, pentru ca pana acum opinia publica din Moldova a dezbatut doar proiecte straine, elaborate rand pe rand de OSCE, Rusia si Ucraina. PREVEDERI. Legea are la baza Constitutia Republicii Moldova si declaratia Parlamentului moldovean din 10 iunie, prin care clasa politica de la Chisinau, sustinuta de societatea civila, a cerut Rusiei sa-si retraga trupele de ocupatie din Transnistria pana la sfarsitul anului. Legea atribuie Transnistriei statutul de autonomie in cadrul statului unitar suveran si independent Republica Moldova, dupa modelul autonomiei gagauze. Transnistria va avea parlament local si constitutie adoptata in conformitate cu Constitutia Republicii Moldova, va avea drapel si trei limbi de comunicare: romana, ucraineana si rusa. Alegerile legislative vor fi organizate in Transnistria exclusiv dupa demilitarizarea si democratizarea regiunii. In lege se arata ca dupa reunificare statul moldovean va avea un sistem unic de aparare, juridic, economic, vamal, social si umanitar.
ESENTA EUROPEANA
|
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care a inaintat acest proiect de lege, a declarat in parlament ca adoptarea legii se inscrie in procesul de integrare europeana a Republicii Moldova. Voronin a spus ca Moldova nu mai poate sta cu mainile incrucisate, ca sa vada "cum Transnistria iubita devine o moneda de schimb in jocurile geopolitice". Ar mai fi de spus ca legea adoptata vineri constituie o replica dura data Rusiei, dar si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, care in ultimele saptamani incearca sa dezgroape planul rusesc de federalizare a Moldovei, condamnat in plan international.
|
Citește pe Antena3.ro