x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău: Oligarhii speriaţi de reforma fiscală împing Guvernul spre demisie

Chişinău: Oligarhii speriaţi de reforma fiscală împing Guvernul spre demisie

de Marina Constantinoiu    |    25 Mar 2011   •   13:50

Criza politică din Republica Moldova, accentuată de neînţelegeri şi interese de grup în interiorul coaliţiei de guvernare se apropie de punctul culminant. Premierul Vlad Filat a ameninţat că-şi va prezenta demisia, iar odată cu el va demisiona întregul Guvern. Motivul – refuzul unor parteneri de coaliţie de a vota bugetul pentru anul curent. Analiştii spun că turbulenţele permanente din alianţa de guvernare pot genera votul de protest al populaţiei – lucru care s-a întâmplat şi în 2001, când pe acest fundal la guvernare au revenit comuniştii.

Declaraţia dură a premierului Filat a apărut după ce deputaţii din Partidul Democrat, alături de cei comunişti, au respins, în comisia parlamentară de profil, mai multe proiecte de lege menite să reformeze radical politica bugetar-fiscală. Prim-ministrul a spus că Guvernul are nevoie ca aceste legi să fie adoptate până pe 1 aprilie, pentru a nu rata următoarea tanşă de finanţare din partea FMI. în dezbaterile publice asupra acestui subiect s-a ajuns la replici care i-au determinat pe unii analişti să spună că “Alianţa pentru Integrare Europeană a intrat în moarte clinică”.

 Guvernul a propus, între altele, dublarea accizului la produsele din tutun şi la băuturile alcoolice. “Acest lucru deranjează anumiţi oligarhi. Neînţelegerile din cadrul alianţei de guvernare în ceea ce priveşte adoptarea politicii bugetar fiscale au la bază interesele obscure ale unor lideri politici în spatele cărora stau businessmani influenţi”, susţine ex-ministrul moldovean al Finanţelor, Mihai Manole.

 Actualul Parlament de la Chişinău este burduşit cu oameni de afaceri foarte bogaţi, pentru care salariul de deputat, de aproximativ 500 de euro, nu are nici o relevanţă. Unii dintre ei au făcut averi fabuloase, prin metode necinstite, în perioada fostei guvernări comuniste. încă în campania electorală, jurnaliştii au dat nume concrete şi au atenţionat societatea că aceşti oameni vin în politică nu din afecţiune faţă de popor, ci pentru a-şi proteja afacerile.

 Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova urmăresc cu îngrijorare tendinţele periculoase ale anumitor grupări de la Chişinău de a-şi subordona puterea de stat. Această îngrijorare transpare şi din concluziile prezentate, într-o conferinţă de presă, de coraportorii pentru Moldova ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care se află la Chişinău. Ei au spus că “Moldova poate intra în faza post-monitorizare în raport cu instituţiile europene cu o singură condiţie – să accelereze reformele în domeniul justiţiei şi afacerilor interne”.

 Un mesaj asemănător i-a transmis joi, la Bruxelles, premierului moldovean Vlad Filat şi Comisarul European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Stefan Fule. Potrivit lui, Comisia Europeană va acorda, pentru susţinerea reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne din Republica Moldova, 50 milioane de euro - 10 milioane de euro urmând să fie alocaţi până la sfârşitul acestui an.

 într-o declaraţie făcută la revenirea în Moldova, prim-ministrul Vlad Filat a reconfirmat că nevotarea de către Parlament a legilor economice trimise de Guvern va însemna demisia: “Dacă bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul asigurărilor medicale şi legile care vizează implementarea acestor documente importante nu vor fi aprobate – Guvernul nu va avea instrumentariul necesar pentru implementarea programului de activitate, inclusiv în respectarea angajamentelor asumate faţă de partenerii externi. Aceasta ar însemna că Guvernul de la Chişinău nu are sprijinul politic necesar şi nu-i rămâne decât să demisioneze”, a conchis Filat.

×