x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinăul îşi acuză ambasadorul la ONU de corupţie şi protecţionism

Chişinăul îşi acuză ambasadorul la ONU de corupţie şi protecţionism

de Vitalie Calugareanu    |    07 Mar 2008   •   00:00

Corepondenţă din Chişinău
Reprezentantul Republicii Moldova la ONU, Alexei Tulbure, este acuzat de Ministerul moldovean de Externe că ar fi gestionat ineficient banii publici şi că a prejudiciat imaginea Moldovei în exterior. Din aceste motive el a fost rechemat din funcţie. Tulbure susţine că acuzaţiile superiorilor sunt absurde.


Corepondenţă din Chişinău
Reprezentantul Republicii Moldova la ONU, Alexei Tulbure, este acuzat de Ministerul moldovean de Externe că ar fi gestionat ineficient banii publici şi că a prejudiciat imaginea Moldovei în exterior. Din aceste motive el a fost rechemat din funcţie. Tulbure susţine că acuzaţiile superiorilor sunt absurde.


Ministrul adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep, a declarat joi, în plenul Parlamentului de la Chişinău, că reprezentantul Moldovei la ONU, Alexei Tulbure, ar fi încălcat disciplina de muncă, a gestionat ineficient banii publici şi a prejudiciat imaginea Moldovei în străinătate. Acestea sunt, însă, doar cele mai "nevinovate" motive pentru care Tulbure a fost rechemat din funcţie. Printre acuzaţiile ce i se aduc se numără şi delicte ce cad sub incidenţa Codului Penal. Ambasadorul moldovean se pare, însă, că s-a pregătit din timp de un astfel de scenariu – la sfârşitul anului 2007 el a solicitat cetăţenia Statelor Unite ale Americii.


INEFICIENŢĂ. Ministerul de Externe de la Chişinău susţine că diplomatul moldovean i-ar fi făcut abuziv permis de intrare în sediul ONU unei persoane străine, cetăţean al altui stat, care figurează drept consilier al misiunii diplomatice.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a stabilit că în perioada 2004-2007, reprezentanţa Republicii Moldova la ONU a efectuat abuziv cheltuieli pentru procurarea de obiecte de uz casnic în valoare de aproximativ 2.500 de euro, a efectuat cheltuieli de protocol în lipsa unui plan aprobat de Ministerul de Externe de la Chişinău şi a cheltuit o mie de dolari pentru achitarea abonamentelor de telefonie mobilă, fără ca aceşti bani să fie recuperaţi de la angajaţi.


La rândul său, diplomatul Alexei Tulbure susţine că "învinuirile pe care i le aduce Ministerul de Externe nu corespund adevărului". (...) "Toate aşa-zisele probleme persistă din 2004 (...) Cum am ajuns eu la ONU, au început problemele", a declarat Tulbure într-un interviu. Totuşi, el a evitat să spună dacă va contesta rechemarea sa din funcţie. Tulbure a fost rechemat din funcţie după numai 7 luni de activitate la ONU. Anterior, el a fost reprezentantul Moldovei la Consiliul Europei, având rang de ambasador. (Vitalie Călugăreanu, Chişinău)



INVENŢIA LUI SMIRNOV - Credite "umanitare"
După ce a fost ignorat în ultima vreme de Kremlin, şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, pare total dezinteresat în a-şi mai menţine capitalul politic în rândul maselor. Singura lui preocupare este acum îmbogăţirea personală. Culmea – subalternii săi au început să distribuie, sub formă de credite, locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului, ajutoarele umanitare venite din Rusia.

INTERESUL POARTĂ FESUL. După ce şi-au însuşit cele mai profitabile întreprinderi din stânga Nistrului, autorităţile transnistrene intenţionează să distribuie oamenilor ajutorul umanitar rusesc prin acordare de credite. Ajutorul de 220,5 mln ruble ruseşti a fost alocat de Federaţia Rusă în decembrie 2007, pentru susţinerea materială a pensionarilor şi producătorilor agricoli din regiunea transnistreană. Gruparea Smirnov s-a orientat, însă, rapid şi a început să cumpere, chipurile, pământ prin intermediul firmelor pe care le patronează ca să-şi poată însuşi banii veniţi din Rusia.

Există încă şanse ca o mică parte din banii oferiţi de Rusia să ajungă totuşi la oamenii simpli, dar sub formă de împrumuturi cu dobânzi de 6-8 la sută. în condiţiile în care băncile din Transnistria oferă acum credite cu dobânzi de peste 17 la sută – aşa-numitele împrumuturi oferite din ajutorul umanitar rusesc sunt extrem de atractive, experţii locali afirmând că s-ar putea ca până la urmă la oamenii simpli să nu mai ajungă nimic, aceste credite fiind deja ochite de gruparea politică "Obnovlenie" (aflată în rivalitate cu Igor Smirnov) prin firme-monopoliste "Sheriff" şi "Evrostili-Agro".

Un calcul simplu arată că această tranzacţie ar aduce bancherilor care operează ilegal în regiunea transnistreană un profit curat de un milion de dolari. Surse din anturajul liderilor transnistreni susţin că această afacere se desfăşoară sub patronajul unor grupări politico-mafiote de la Moscova.

2007.
Anul trecut, liderul transnistrean Igor Smirnov a depozitat la "Gazprom-Bank" din Transnistria, patronată de nora sa, toţi banii achitaţi de populaţie pentru consumul de gaze ruseşti. Dacă ţinem cont de faptul că aşa-numitele bănci din regiunea transnistreană nu sunt altceva decât nişte filiale ale băncilor ruseşti – încrengătura dintre regimul de la Tiraspol şi unii factori de influenţă din administraţia rusă devine evidentă.

×
Subiecte în articol: externe tulbure