Guvernul Republicii Moldova a difuzat aseară o declaraţie în care cere ajutor Uniunii Europene, pentru a neutraliza ceea ce autorităţile moldovene numesc "politica agresivă a României". Aceasta după ce preşedintele român, Traian Băsescu, a declarat că nu va semna niciodată Tratatul de frontieră cu Republica Moldova.
Declaraţia Guvernului de la Chişinău este redactată într-un stil menit să discrediteze România în faţa Uniunii Europene. Iată câteva citate: "În întreaga perioadă de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, conducerea României a lansat în repetate rânduri declaraţii fără echivoc privind asimilarea inevitabilă a Moldovei de către România". "Fals!", spun analiştii politici. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova.
Cităm în continuare din declaraţie: "Guvernul Moldovei declară că nu poate urmări în continuare cum un stat din Uniunea Europeană păşeşte deschis pe calea dezavuării recunoaşterii independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova, generând cu bună ştiinţă un nou focar de instabilitate regională în Europa". (...) "În situaţia creată, Guvernul Republicii Moldova îşi exprimă disponibilitatea şi deschiderea pentru rolul intermediar al Uniunii Europene în neutralizarea politicii agresive a României, readucerea ei pe făgaşul politicii externe unice a UE, în stabilizarea relaţiilor moldo-române în baza dreptului internaţional unanim recunoscut". De asemenea, în document se menţionează faptul că "toate acţiunile întreprinse de România faţă de Republica Moldova discreditează eforturile organizatorice şi diplomatice întreprinse timp de mai mulţi ani de UE pentru soluţionarea problemei transnistrene, modernizarea Moldovei conform standardelor europene". Şi încă un citat: "Guvernul Republicii Moldova este pregătit să-şi apere independenţa şi suveranitatea în conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional şi este convins că sprijinul interesat din partea tuturor instituţiilor şi structurilor europene va permite Moldovei să-şi continue calea integrării şi modernizării europene".
Declaraţia Guvernului de la Chişinău este o reacţie la afirmaţia făcută recent de preşedintele României în cadrul Forumului Autorităţilor Locale de la Piatra Neamţ. Traian Băsescu a spus: "România are în istoria sa recunoaşterea frontierelor fostei Uniuni Sovietice. Republica Moldova este moştenitoare a parte din această frontieră. În condiţiile acestea, considerăm inutilă semnarea unui tratat de frontieră care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbentrop şi al lui Molotov".
În declaraţia Guvernului de la Chişinău se menţionează că "această declaraţie, la fel ca şi fluxul de comentarii aprobatoare în mass-media din România, reprezintă o etapă principial nouă în dezvoltarea strategiei politicii externe a conducerii României. De aici reiese că această etapă se caracterizează prin disponibilitatea totală a României de a renunţa atât la politica externă unică a UE faţă de Republica Moldova, cât şi la principiile de securitate pe care trebuie să le respecte România, ca membru al UE şi al NATO".
De remarcat că această declaraţie a Guvernului Republicii Moldova nu a fost plasată pe site-ul oficial al acestei instituţii şi a fost distribuită doar instituţiilor de presă subordonate puterii comuniste.
Citește pe Antena3.ro