x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA a avut un plan secret privind uciderea unor lideri ai al-Qaida

CIA a avut un plan secret privind uciderea unor lideri ai al-Qaida

13 Iul 2009   •   00:00

Programul secret întrerupt de directorul CIA, Leon Panetta, era o încercare de a pune în aplicare o autorizaţie a preşedintelui din 2001 de capturare sau ucidere a liderilor al-Qaida, potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de informaţii, relatează Wall Street Journal, în ediţia electronică, citat de Mediafax.



În 2001, CIA a analizat problema asasinării unor lideri al-Qaida, potrivit declaraţiilor a trei foşti oficiali din cadrul serviciilor secrete. Aceste discuţii ar fi încetat în şase luni, susţine cotidianul american, adăugând că nu este clar dacă această iniţiativă făcea parte din faza de început a programului CIA întrerupt de Panetta.

Un fost oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii a declarat că acest program a fost o încercare "de a crea o forţă care să îndeplinească ordinele", constând în găsirea unor căi de a captura sau ucide lideri din cadrul al-Qaida. Potrivit republicanului din Comisia pentru Informaţii a Cemerei Reprezentanţilor, Pete Hoekstra, aceste eforturi au condus la cheltuieli reduse, mai aproape de un milion decât de 50 de milioane de dolari.

După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, o mică unitate din cadrul CIA a examinat posibilitatea asasinării anumitor agenţi din cadrul organizaţiei teroriste al-Qaida, susţin trei foşti oficiali. Administraţia Ford a interzis, însă, asasinatele, în urma unei anchete asupra abuzurilor comise de serviciile de informaţii în anii '70. Unii oficiali, care au susţinut această abordare, au încercat să creeze echipe CIA şi comandouri militare ale Forţelor Speciale, după modelul celor ale israelienilor, în urma atentatelor teroriste de la Olimpiada de la Munchen, potrivit unui alt oficial.

"A fost ca în filme", a declarat un alt fost oficial. "A fost ca şi cum (s-ar fi spus): hai să-i omorâm pe toţi", a afirmat el. Acesta a declarat că i s-a comunicat că fostul preşedinte, George W. Bush, şi fostul vicepreşedinte, Dick Cheney, nu au aprobat, însă, o asemenea operaţiune, acest efort stingându-se după şase luni. Fostul director CIA, George Tenet, care se afla la conducerea agenţiei imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001, a refuzat să comenteze acest caz.

De asemenea, în septembrie 2001, când agenţi din cadrul CIA se pregăteau pentru o ofensivă în Afganistan, oficialii au trimis note ce ar fi autorizat asasinarea pe loc a ţintelor indicate. O asemenea notă, ulterior anulată, autoriza ofiţerii de pe teren să "ucidă pe loc" anumite ţinte din cadrul al-Qaida, potrivit unei persoane care a văzut documentul. Această persoană susţine că această notă s-ar fi referit la cei mai importanţi dintre lideri acestei organizaţii teroriste. Ulterior, George W. Bush a emis autorizarea privind capturarea mai multor lideri din cadrul al-Qaida, prin care permitea, totodată, uciderea ţintelor în cazul în care capturarea era prea periculoasă sau riscantă.

×
Subiecte în articol: externe cadrul