x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA, anchetată pentru terorism

CIA, anchetată pentru terorism

12 Iul 2009   •   00:00

Procurorul general al SUA vrea să numească un anchetator care să investigheze dacă CIA a torturat suspecţi de terorism după 11 septembrie 2001.

Deşi preşedintele american Barack Obama nu a părut în mod special interesat de felul în care CIA i-a anchetat pe suspecţii de terorism după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, procurorul general al SUA, Eric Holder, vrea să dezgroape morţii şi să investigheze controversatele metode de investigaţii folosite de agenţie, despre care presa a făcut multe dezvăluiri şocante.

Holder riscă să provoace astfel un conflict cu oficialii din cadrul administraţiei americane, care ar prefera ca problema să rămână de domeniul trecutului, scrie Washington Post. Decizia lui Holder ar urma să fie anunţată în următoarele săptămâni.

ÎN CONTRADICŢIE
Holder ar putea, cel mai probabil, să numească un procuror de carieră din Ministerul Justiţiei. Acesta ar putea fi John Durham, asistentul adjunctului fostului procuror general Michael Mukasey, predecesorul lui Holder. Nu în ultimul rând, intenţiile lui Holder ar putea veni în contradicţie cu dorinţa şi îndemnul preşedintelui Obama "de a privi spre viitor şi nu spre trecut".

Numirea unui procuror care să ancheteze abuzurile din cea mai neagră perioadă a administraţiei Bush ar contraveni însă dorinţei preşedintelui Barack Obama. Consilieri politici de rang înalt s-au arătat îngrijoraţi de faptul că anchetarea abuzurilor din cea mai neagră perioadă a fostei administraţii a preşedintelui George Bush ar putea conduce la dezbateri bipartizane, ce ar afecta agenda legislativă ambiţioasă a lui Obama.

În timpul mandatului lui George W.Bush, Casa Albă a rezistat cu stoicism intenţiei congresmenilor democraţi de a înfiinţa o comisie pentru "adevăr şi reconciliere". Însă, în ultimul timp, au apărut noi dezvăluiri despre relelele tratamente aplicate deţinuţilor, inclusiv un raport secret văzut recent de Holder, în care erau citate câteva episoade care ar putea fi legate de tortură, cum au fost cazurile de simulare a înecului.

×
Subiecte în articol: externe