x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA pregătea în iunie o nouă fază a programului de asasinare a teroriştilor

CIA pregătea în iunie o nouă fază a programului de asasinare a teroriştilor

16 Iul 2009   •   00:00

Oficialii din cadrul CIA propuseseră continuarea planului secret de instruire în străinătate a unor echipe de asasinare a teroriştilor, când managerii agenţiei i-au prezentat programul directorului acesteia, Leon Panetta, potrivit unor oficiali americani, citaţi de Washington Post.



Programul a fost întrerupt în 2004 din cauza ineficienţei sale, au declarat foşti şi actuali oficial din cadrul serviciilor de informaţii. Acesta a fost revigorat pentru scurt timp în 2005, dar a rămas în mare parte în stare latentă până în acest an. Doi oficiali care deţin informaţii detalii despre operaţiunile curente ale CIA au declarat că agenţia i-a prezentat lui Panetta, în iunie, noile planuri de continuare a instruirii potenţialilor membri ai unor echipe care să se ocupe de asasinate, activităţi care ar fi implicat "traversarea graniţelor internaţionale".

"Când o unitate a CIA i-a prezentat programul lui Panetta, aceasta a fost însoţită de o recomandare de informare a Congresului, devreme ce se intenţiona trecerea la o fază mai operaţională", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de informaţii.

Planul de a trimite echipe de asasini a fost iniţiat odată cu primele eforturi ale CIA de a lupta împotriva reţelei al-Qaida după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Un document secret, cunoscut sub numele de "hotărâre prezidenţială", a fost semnat de preşedintele George W. Bush în aceeaşi lună, acordând agenţiei autoritate extinsă pentru a-şi folosi forţele împotriva lui Osama ben Laden şi a altor membri ai al-Qaida, precum şi împotriva altor organizaţii teroriste.

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe