x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciclon devastator în Myanmar. Peste 700 de răniți

Ciclon devastator în Myanmar. Peste 700 de răniți

de Redacția Jurnalul    |    15 Mai 2023   •   09:15
Ciclon devastator în Myanmar. Peste 700 de răniți

Un puternic ciclon a lovit regiuni din Myanmar, aducând rafale de vânt ce au suflat cu viteza de 209 km/h. Cel puțin 700 de persoane au fost rănite.

Salvatorii au evacuat luni dimineață aproximativ 1.000 de persoane blocate de apa mării la o adâncime de 3,6 metri de-a lungul coastei vestice a Myanmarului, după ce un ciclon puternic a provocat sute de răniți și a întrerupt comunicațiile într-una dintre cele mai puțin dezvoltate țări din Asia.

Amploarea pagubelor și bilanțul victimelor nu sunt deocamdată cunoscute.

Vântul puternic a rănit peste 700 din cele aproximativ 20.000 de persoane care se adăposteau în clădiri mai rezistente de pe înălțimile orașului Sittwe, cum ar fi mănăstiri și școli, potrivit unui lider al Asociației filantropice a tinerilor Rakhine din Sittwe. El a cerut să nu îi fie publicat numele din cauza fricii de represalii din partea autorităților din țara condusă de militari, scrie AP.

Apa mării a pătruns în mai mult de 10 zone joase de lângă țărm în momentul în care ciclonul Mocha a ajuns în statul Rakhine duminică după-amiază, a declarat el. Locuitorii au urcat pe acoperișuri și la etajele superioare ale clădirilor, în timp ce vântul și valul de furtună împiedicau salvarea lor.

"După ora 16.00 de ieri, furtuna a slăbit puțin, dar apa nu a scăzut. Cei mai mulți dintre oameni au stat toată noaptea pe acoperiș. Vântul a bătut toată noaptea", a declarat liderul grupului de salvare.

Luni dimineață, apa era încă la o înălțime de aproximativ 1,5 metri în zonele inundate, dar se făceau salvări pe măsură ce vântul se liniștea și soarele se ridica pe cer.

Cel puțin trei decese au fost raportate anterior în Myanmar, iar mai mulți răniți au fost anunțați în Bangladesh, țara vecină, care a fost scutită de ciclonul direct.

Mocha a atins pământul în apropiere de Sittwe, cu rafale de 209 kilometri pe oră, a declarat Departamentul de Meteorologie din Myanmar.

Până luni dimineață, a fost retrogradat din statutul de sever.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Myanmar ciclon